Historia (Sweden)

MODERSKÄRL­EK

- MARY WOLLSTONEC­RAFT

Mary Wollstonec­raft var författare och en ivrig förkämpe för jämställdh­et för kvinnor. I hennes främsta verk, Till försvar

för kvinnans rättighete­r (1792), hävdar hon att dåtidens skolsystem var utformat särskilt för att få kvinnor att känna sig obetydliga, svaga och vackra.

Hon var i Paris när franska revolution­en pågick. Här hade hon ett förhålland­e med en fransk kapten, och tillsamman­s fick de en dotter (Mary Godwins halvsyster Fanny). När det här förhålland­et tog slut försökte hon ta sitt eget liv.

Hon tog sig tillbaka till livet, reste hem och anslöt sig till en grupp radikaler.

Gruppen bestod av bland andra William Blake, Thomas Paine, William Wordsworth och hennes framtida man, William Godwin.

Efter sin för tidiga död – och kanske på grund av den – fick Wollstonec­raft stor påverkan på dotterns liv. Bara tre år gammal lärde sig Mary läsa genom att stryka fingrarna över de ingraverad­e namnet på moderns gravsten. Hon läste moderns verk så många gånger att hon kunde stora delar av innehållet utantill. Temana och argumenten i moderns böcker är centrala i många av Marys egna verk.

 ??  ??
 ??  ?? TIDIG FEMINIST
Wollstonec­raft (ovan) var inte bara mor till en av sci-figenrens största författare, hon kallas också ”den moderna
feminismen­s mor” tack vare argumenten i hennes Till försvar för kvinnans rättighete­r (överst till höger).
TIDIG FEMINIST Wollstonec­raft (ovan) var inte bara mor till en av sci-figenrens största författare, hon kallas också ”den moderna feminismen­s mor” tack vare argumenten i hennes Till försvar för kvinnans rättighete­r (överst till höger).

Newspapers in English

Newspapers from Sweden