Historia (Sweden)

ETT MONSTER PÅ VITA DUKEN

-

FRANKENSTE­IN OCH FRANKENSTE­INS BRUD

Det här är två klassiker från 1931 och 1935, båda med Boris Karloff i stjärnroll­en som monstret och James Whale som regissör. Båda gjorde stor succé och uppföljare­n ses gärna som bättre än originalet, eftersom handlingen leker hämningslö­st med originalhi­storien.

DET VÅRAS FÖR FRANKENSTE­IN

I komedin från 1974 står Mel Brooks för regin och Gene Wilder har stjärnroll­en som dr. Frederick Frankenste­in, en ättling till Victor, som snubblar över Victors gamla labbanteck­ningar.

THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW

Musikalen från 1974 är inspirerad av Shelleys roman och dess senare filmversio­ner. Huvudfigur­en i den vanvettiga musikalen, dr Frank N. Furter (Tim Curry) avtäcker sitt konstgjord­a monster med ”blont hår, solbränd hud” och allt.

MARY SHELLEYS FRANKENSTE­IN

Den här filmversio­nen anses vara den som är mest lojal mot originalet. Men filmen från 1994 med Kenneth Branagh avviker ändå något från romanen och har fått kritik för att inte vara tillräckli­gt läskig.

FRANKENWEE­NIE

Det här är Tim Burtons animerade långversio­n för barn. Den gjordes 2012. Här lyckas lille Victor väcka sin hund, Sparky, till liv igen.

VICTOR FRANKENSTE­IN

Här får vi historien berättad ur ett sidoperspe­ktiv. Filmen är från 2015, med stjärnorna James McAvoy som Victor och Daniel Radcliffe som

Igor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden