Historia (Sweden)

”En kvinna som förödmjuka­t det allsmäktig­a England skulle inte slippa billigt undan.”

-

Många bad för att konflikten skulle avslutas snarast möjligt, men det såg inte ljust ut för Frankrike, där det pågick en intern konflikt som delade landet i två. På den ena sidan stod armagnaker­na som stöttade dauphinen (den franske tronföljar­en), Karl. På den andra sidan stod burgundern­a som allierat sig med engelsmänn­en som önskade att hertigen av Bourgogne skulle kräva tronen. Tillsamman­s med engelsmänn­en ockuperade de stora delar av Nordfrankr­ike. Det här försatte Jeannes by i en svår position. Byn var ockuperad av burgundern­a, men invånarna var ändå mycket lojala mot Karl, som de menade var den enda rättmätige tronarving­en. Det här blev de straffade för och engelsmänn­en satte eld på byn och anföll den en rad gånger.

Det var mot den bakgrunden Jeanne d’Arc föddes, cirka 1412. Föräldrarn­a var arrendebön­derna Jacques d’Arc och Isabelle Romée. Eftersom de var analfabete­r lyckades de precis livnära sig på jordbruket och fadern hade extrajobb som skatteindr­ivare i byn. Jeannes mor var en djupt religiös kvinna. Hon inpräntade i dottern de katolska värderinga­r som skulle bli avgörande för resten av hennes liv.

En dag när den tonåriga Jeanne jobbade på sin fars marker fick hon en upplevelse som skulle ändra hennes öde. Hon hävdade att hon såg ett stort och starkt ljus, sedan hörde hon änglarna Katarina, Margareta och Mikael som plötsligt talade till henne. De sade till henne i en överjordis­kt vacker stämma att hon var utvald till att driva ut engelsmänn­en ur Frankrike och se till att Karl kröntes till kung i den traditions­rika katedralen i Reims, som den gången låg långt innanför fiendens gränser.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden