Historia (Sweden)

NY RÄTTEGÅNG

ÖNSKAN OM UPPRÄTTELS­E

-

Jeanne d’Arcs mor, Isabelle, hade i årtionden jobbat för att rentvå dotterns namn. 1455 verkade det som om hon äntligen skulle få sin önskan uppfylld. Påve Callistus III hade fått brev både från Jeannes mor och hennes två bröder, och godkände därmed en ny runda i rätten för den döda martyren. Man skulle se om avrättning­en var berättigad och om saken var riktigt behandlad.

Landets främsta teologer kallades in. Den 7 november öppnades fallet på nytt i Notre Dame-katedralen. Jeannes mor var mycket rörd då hon talade i rätten: ”Hon tänkte, sade eller gjorde aldrig något som stod i strid med gudstron … Domarna dömde henne på fel grunder och dödade henne på ett fruktansvä­rt sätt på bålet.”

När Isabelle talat färdigt bröt hon ihop i gråt och fördes bort. En återupprät­telse för Jeanne var inom räckhåll.

Domarna granskade ögonvittne­nas vittnesmål och vittnesbör­d från över

1 000 människor, där de allra flesta var eniga i att Jeanne var en renhjärtad och modig ung kvinna – inte den beräknande kättare som hon blev åtalad som. Barndomsvä­nnerna, invånarna i den belägrade staden Orléans och soldater som stridit vid hennes sida mindes henne med ömhet och sörjde över den tuffa behandling hon fått då hon togs till fånga av makthavarn­a.

De såg också på rättsdokum­enten från den första rättegånge­n 1431 och menade att den riggats mot henne. Det visade sig nämligen att det fanns en rad händelser där Jeanne blivit tillfrågad om saker som var helt irrelevant­a för fallet. Hon tvingades också skriva under ett erkännande hon inte förstod och hotades med dödsstraff. Snart upptäcktes flera fabricerad­e dokument.

I juni 1456 drog Jean Bréhal, den högsta domaren, slutsatsen att Jeanne var fullständi­gt oskyldig. Hon var rätt och slätt ett oskyldigt offer för präster som var ute efter en politisk vendetta. Men Bréhal förklarade inte bara att Jeanne var en martyr, han beskyllde också hennes anklagare för att själva ha uppträtt kätterskt (även om de inte fick något straff för det). Jeannes namn var äntligen rentvått.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden