Historia (Sweden)

ETT HELGON BLIR TILL

-

Intresset har varit stort för Jeanne d’Arc i flera århundrade­n. Särskilt staden Orléans är begeistrad över henne och de har firat upphävande­t av belägringe­n varje år sedan 1435. Persondyrk­an trycktes tillbaka under tiden för den franska revolution­en, men ganska snart fick hon ett ordentligt uppsving när Napoleon insåg att han kunde använda Jeanne som ett medel i sin nationalis­tiska agenda.

Det var dock insatsen från två biskopar i Orléans på 1800-talet som delvis ledde till att Jeanne d’Arc blev helgonförk­larad. 1869 uppmanade Félix Dupanloup (biskopen av Orlèans) och elva andra biskopar påve Pius IX att kanonisera henne. Saken fick internatio­nell uppmärksam­het. 1876 bestämde nästa biskop av Orlèans att det skulle undersökas om hon uppfyllde kriteriern­a för helgonvärd­ighet. Det gjorde hon och därmed inleddes den tidskrävan­de processen med kanoniseri­ng innan hon 1920 slutligen kanonisera­des. Tusentals människor hade samlats i den överdådigt utsmyckade Peterskyrk­an i Vatikanen för att övervara ceremonin, däribland framståend­e dignitärer från hela Europa. Det firades över hela kontinente­n, även i Westminste­rkatedrale­n. Frankrikes president meddelade glädjestrå­lande att Jeannes helgonstat­us sent omsider fullgjort ”den sista delen i hennes uppdrag, nämligen att föra [England och Frankrike] samman”.

Idag firas Jeanne d’Arc den 30 maj varje år, som var det datum då hon blev avrättad. Över hela Frankrike och också i hela världen blir Jeannes minne hedrat genom att hon präglas på mynt, hon är motiv för konst och statyer. Hennes eftermäle påminner om vikten av hjältemod och lojalitet, även när det ser som mörkast ut.

 ??  ??
 ??  ?? OVAN: Påve Benediktus XV vid kanoniseri­ngen av
Jeanne d’Arc i Vatikansta­ten i maj 1920. OVAN TILL VÄNSTER:
Félix Dupanloup, biskopen av Orléans, bad om att hon skulle bli helgonförk­larad.
OVAN: Påve Benediktus XV vid kanoniseri­ngen av Jeanne d’Arc i Vatikansta­ten i maj 1920. OVAN TILL VÄNSTER: Félix Dupanloup, biskopen av Orléans, bad om att hon skulle bli helgonförk­larad.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden