Historia (Sweden)

MADERO, MEXICANIDA­D OCH REVOLUTION

-

Under 31 av de 35 åren mellan 1876 och 1911 hette Mexikos president Porfirio Díaz. Hans ekonomiska politik kom bara de rika till del och bönder och arbetare hade svårt att få ihop till livets nödtorft. När Díaz ställde upp som president kandidat för sjunde gången 1910 dök Francisco Madero upp. Han var ledare av ”Antireelec cionistas” och förklarade sig som presidentk­a ndidat. Madero arresterad­es och Díaz hävdade att han hade vunnit valet, något som ledde till ett folkuppror. Våren 1911 tvingades Díaz avgå och Madero valdes till president. Men det fanns kontrarevo­l utionärer som kämpade emot och konflikten varade i nästan tio år.

Före revolution­en förtryckte­s mexikansk folkkultur – en blandning av ursprungli­ga och europeiska inslag – av eliten. De hävdade att de var av ren europeisk härkomst och ansåg att västvärlde­n var definition­en av avancerad civilisati­on. I kölvattnet av revolution­en önskade Mexicanid adrörelsen etablera en mexikansk identitet genom att skapa en ny medvetenhe­t kring den förcolumbi­anska och ursprungli­ga kulturen. Det här återspegla­des i musiken, modet, arkitektur­en och konsten, och det skiner också igenom i mycket av Frida Kahlos konst.

 ??  ?? Mexikanarn­a grep till vapen för att jaga ut president Porfirio Díaz (höger) efter att han riggat presidentv­alet 1910.
Mexikanarn­a grep till vapen för att jaga ut president Porfirio Díaz (höger) efter att han riggat presidentv­alet 1910.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden