Historia (Sweden)

FÖRINTELSE­NS HJÄLTAR

-

OSKAR SCHINDLER

Tysk industriäg­are och medlem av nazistpart­iet. Han räddade livet på 1 200 judar som jobbade i hans fabrik.

GIORGIO PERLASCA

Italiensk affärsman som utgav sig för att vara spansk generalkon­sul i Ungern. Han räddade 5 218 judar från att deporteras till dödslägren.

NICHOLAS WINTON

Brittisk aktiemäkla­re (höger) som evakuerade 669 barn

(de flesta judiska) från Tjeckoslov­akien strax innan andra världskrig­et bröt ut. Han tog dem genom Nazityskla­nd till Storbritan­nien. Han fick hjälp av Doreen Warriner.

RAOUL WALLENBERG

Svensk diplomat som lyckades rädda tusentals ungrare genom att ställa ut trygga pass och gömma judar i hus som låg på svenskt territoriu­m.

CORNELIA ”CORRIE” TEN BOOM

Nederländs­k urmakare och välgörenhe­tsarbetare (till höger på

bilden). Tillsamman­s med familjen gömde hon hundratals judar från nazisterna.

JØRGEN OCH ELSEBET KIELER

Dansk läkare som tillsamman­s med sin syster hjälpte hundratals judar fly från Danmark till Sverige och som därmed kom i säkerhet.

DR JANUSZ KORCZAK

Polsk lärare och barnboksfö­rfattare (vänster) som drev ett barnhem i gettot i Warszawa. När barnhemsba­rnen skickades till Treblinka vägrade han att ta emot erbjudande­t om skydd från Zegota (och andra) utan valde att följa barnen in i döden.

JAN KARSKI

Polsk motståndsm­an och spion som reste in i gettot med Sendler och utgav sig för att vara en estnisk vakt. Han dokumenter­ade transporte­n av judar till lägren, som han därefter rapportera­de vidare till den brittiska utrikesmin­istern Anthony Eden och USA:s president Roosevelt. Roosevelt bekymrade sig mer för de polska hästarna än de polska judarnas prekära situation. Inga åtgärder sattes in för att varken förstöra dödslägren eller tågspåren som ledde dit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden