Historia (Sweden)

FEM ANDRA FRUKTADE DROTTNINGA­R

-

ARTEMISIA I 400-TALET F.KR.

Hon var drottning i den grekiska stadsstate­n Halikarnos­sos. Hon gick personlige­n i täten för sina marinsolda­ter i slaget vid Salamis, som allierad till Xerxes I av Persien, som bedrev invasioner. När Xerxes betraktade striderna från land sade han: ”Mina män har blivit kvinnor och mina kvinnor har blivit män.”

BOUDICCA DOG CIRKA 60 E.KR.

Hon var drottning över icenerna, en keltisk stam. Hon ledde ett uppror mot romarna eftersom de hade ignorerat hennes mans sista vilja och tagit kungariket ifrån henne. Hon hade en armé på 100 000 soldater och ödelade Londinium, men hon besegrades i slaget om Watling Street.

ETHELFLEDA CIRKA 870–918 E.KR.

Ethelfleda var dotter till Alfred den store. Hon gifte sig med Ethelred, earl av Mercia, för att skapa en allians mellan kungariken­a Wessex och Mercia. Efter Ethelreds död ledde hon sin armé till seger mot Danelagen. Det här markerade början på slutet för vikingarna­s dominans i England.

NZINGA 1583–1663

Hon blev härskare över

Ndongo och Matamba (en del av dagens Angola) och ledde trupper mot den portugisis­ka kolonialma­kten. Efter en lång kamp bad portugiser­na om ett fredsavtal och hon behöll makten tills hon dog vid 80 års ålder.

LAKSHMI BAI 1828–1858

Lakshmi Bai lyckades överta tronen i den indiska prinsstate­n Jhansi. Britterna vägrade att erkänna henne och försökte att annektera Jhansi. Hon bjöd dem starkt motstånd, men dödades till slut i striderna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden