Historia (Sweden)

ELEONORA AV AKVITANIEN KVINNAN SOM REGERADE EUROPA PÅ MEDELTIDEN

Hon blev hertiginna som tonåring, mor till flera kungar och drog i trådarna inom europeisk politik i sextio år. Jonny Wilkes berättar om den intelligen­ta Eleonora av Akvitanien.

-

När Eleonoras far dog 1137 var hon fortfarand­e bara tonåring, men också den mest åtråvärda arvingen i hela Europa. Hon var både vacker, smart och egensinnig, och hon hade dessutom ärvt stora områden i Sydfrankri­ke och en enorm förmögenhe­t. Det gjorde henne till ett idealiskt parti som hustru för alla giftasvuxn­a unga, mäktiga och ambitiösa män på hela kontinente­n.

På 1100-talet styrdes världen av män och inte ens rika kvinnor som Eleonora hade mycket att säga till om i sina egna liv. Kvinnans viktigaste roll var som handelsvar­a (att bli bortgift som ett led i politiska allianser) och att föda manliga arvingar. Därför kunde det se ut som om Eleonoras öde som underdånig hustru var beseglat, men i över sextio år vägrade hon att godta det ödet. Politiskt sett var hon både skarp och dynamisk, och hon manövrerad­e sig fram till toppen av europeisk politik på ett mästerligt sätt. Hon blev drottning över både England och Frankrike och sörjde för sin egen framtid genom att låta två av sina söner bli kungar. Eleonora var stark och självständ­ig i en mansdomine­rad värld och blev enligt mångas mening den mäktigaste kvinnan under medeltiden.

TILL MAKTEN Källorna efter Eleonoras liv är i bästa fall tvivelakti­ga. Vi har inga detaljerad­e beskrivnin­gar av henne, men hon hyllades för sin skönhet. Födelsedat­umet är okänt (men året antas ha varit 1122). Hon var dotter till Vilhelm X, hertigen av Akvitanien och greve av Poitiers. Eleonora fick en fullständi­g och omfattande utbildning eftersom hon växte upp i faderns hov som ansågs vara ett kulturcent­rum. I motsats till de allra flesta andra flickor på den här tiden fick hon undervisni­ng i litteratur, språk och filosofi. Efter att hennes bror dött när han var liten fick Eleonora allt eftersom den utbildning som krävdes för att bli Vilhelms arvinge. Hon fick därmed en djupgående förståelse för politik, makt och hovetikett.

Eleonora var en lättlärd tonåring med god uppfattnin­gsförmåga. Det skulle visa sig högst nödvändigt när fadern hastigt dog av sjukdom under en pilgrimsre­sa. Med ens hade hon ärvt ett hertigdöme och kontrollen över ett stort område – hon regerade faktiskt över mer land än den franske kungen Ludvig VI. Enligt faderns sista önskan blev den franske kungen hennes förmyndare. Bara några få timmar efter att kungen fått nyheten om hertigens död var Eleonora trolovad med hans arvinge, som också hette Ludvig. De gifte sig i juli 1137, inte lång tid efter att kungen dött, och Eleonoras 17 år gamle äkta man var nu Ludvig VII.

På bara några månader hade Eleonora gått från att vara tronarving­e till att bli drottning av Frankrike. Dessutom hade hon en distansera­d och vek äkta man som dyrkade henne för hennes intelligen­s, styrka och för att hon var det samtida skribenter kallade ”perpulchra”, som betyder ungefär ”mycket vacker”. Eleonora var å sin sida inte fullt så begeistrad över sin äkta man och ska enligt uppgift ha sagt: ”Jag trodde att jag var gift med en kung, men det visar sig att jag är gift med en munk.” De första tio åren av äktenskape­t hade hon ett betydande inflytande över sättet han styrde på – ett styrelsesk­ick som var präglat av konflikter med både de egna adelsmänne­n och påven – och hon födde bara ett barn, en dotter.

År 1147 ville den fromme Ludvig återupprät­ta sin gunst hos påven och gick ombord på ett skepp som ingick i det andra korståget. Korståget hade som mål att ta Jerusalem från turkarna som hade kontroll över staden. Överraskan­de nog bestämde sig Eleonora för att följa med

”Eleonoras andra äktenskap förändrade Europas politiska landskap och tillsamman­s skapade de ett enormt

imperium.”

honom. Hon visste att det här var en resa på tusentals mil genom ett farligt område, och det var stor risk att drabbas av både sjukdomar och krigshandl­ingar. Men Eleonora var fast besluten och hon tog till och med med sig eget militärt stöd. Korståget misslyckad­es med sitt uppdrag och den största faran Eleonora upplevde under den två år långa expedition­en var inte turkarna utan ett skandalöst rykte om att hon hade ett incestuöst förhålland­e med sin farbror, Raymond, härskare av Antiochia (dagens Turkiet). Ludvig blev allt mer misstänksa­m mot drottninge­ns uppförande och paret gled ännu längre ifrån varandra. Eleonora löpte också en risk för att bli anklagad för förräderi. Det var dock hon som tog det riskabla steget och först bad om annullerin­g av äktenskape­t mot bakgrund av blodsband (det vill säga att de var för nära besläktade och därför inte borde ha fått lov att gifta sig). Hade hon lyckats i sina ansträngni­ngar skulle det ha varit historiskt, men det var ett fåfängt försök. Hon måste resa tillbaka till Frankrike med Ludvig och resten av det misslyckad­e korståget. Det kan hända att de försonades, särskilt eftersom de fick en dotter till, men förhålland­et fortsatte att halta. 1152 fick Ludvig slutligen en annullerin­g av äktenskape­t godkänd. Eleonora lämnade Paris omedelbart och satte kurs mot Poitiers.

IMPERIEBYG­GARE Eleonora hade fått Akvitanien tillbaka från Ludvig och nu var hon 30 år, singel och åter ett mycket attraktivt parti för Europas ungkarlar. Hon var så pass eftertrakt­ad som allianspar­tner att en komplott för att föra bort henne och tvinga henne att gifta sig med Geoffrey, greven av Nantes, planerades. Men Eleonora blev varnad och hann precis fly i tid. Ändå – trots det chocker andek id nappn in gsförsöke t–to g Eleonora det kontrovers­iella steget att gifta sig med Geoffreys bror. Bara två månader efter annullerin­gen av äktenskape­t med Ludvig gifte hon sig med Henrik, greve av Anjou och hertig av Normandie – sonson till kung Henrik I av England – vid en liten vigsel i katedralen i Poitiers, väl medveten om faran för att råka ut för Ludvigs vrede. Henrik var elva år yngre än Eleonora och en mycket bättre matchning. Han passade bättre ihop med Eleonoras personligh­et – han var stark, tuff, full av energi, ambitiös och charmerand­e. Men han hade också ett fruktansvä­rt temperamen­t. När han kröntes till Henrik II av England

1154 förändrade Eleonoras andra äktenskap hela det politiska landskapet i Europa. De delade ett enormt imperium mellan sig. Tillsamman­s rådde de över en domän som sträckte sig från den nordligast­e kusten av England till Pyrenéerna i Sydfrankri­ke. Under många år reste Eleonora mellan England och Frankrike och spelade en central roll inom administra­tionen av territorie­t.

Deras äktenskap var våldsamt och turbulent. Det var lyckat på så sätt att Eleonora födde åtta barn, där de tre döttrarna giftes in i Europas härskande adelsfamil­jer. Men Eleonora och Henrik bråkade mycket. Eleonora kämpade för att få samma inflytande över sin nuvarande

man som hon haft över sin första, men Henrik var mycket mer självsäker och inte så villig att lämna ifrån sig makten, särskilt inte till en kvinna. 1167 lämnade Eleonora Henriks hov och flyttade med tjänarstab­en till Poitiers, där hon tog chansen att styra Akvitanien i Henriks namn. Orsaken till att hon flyttade ut är oklar. Vissa menar att hon inte tyckte om att hon inte fick tillräckli­gt mycket makt, andra påstår att hon fått nog av Henriks allt mer utsvävande och offentliga snedsteg.

År 1173 var all lojalitet som Eleonora måste ha känt för Henrik borta och hon stöttade det uppror som en av deras söner, ”unge Henrik”, iscensatte för att överta kronan. Han fick också med sig två av sina bröder och Eleonora skaffade dem militärt stöd från desillusio­nerade adelsmän i Akvitanien. Upproret resulterad­e i ett inbördeskr­ig med kungafamil­jen och Eleonora togs till fånga och satt fängslad under de följande 16 åren. Kungen gav sina överlevand­e söner nåd men hustruns förräderi gick uppenbarli­gen djupare. Han höll henne fången tills han dog 1189. Eleonora frigavs inte förrän hennes son, Rikard Lejonhjärt­a, besteg tronen.

Efter att ha varit borta så länge från makten ägnade sig Eleonora med liv och lust åt att få inflytande i Rikards nya regim. Och hon fick mer makt än hon kunnat hoppas på. Rikard drömde om framgång i det tredje korståget, seglade till Heliga landet och lämnade sin mor att styra som regent, trots att hon närmade sig 70. Hon varnade Rikard för att ge sig ut på korståg – kanske var hon vis av skadorna efter sina egna negativa erfarenhet­er. Hon menade att han borde prioritera den nyvunna och mycket svårintagn­a tronen. I hans frånvaro arbetade hon outtröttli­gt med rikets administra­tion. Hon reste personlige­n från stad till stad med en egen tjänarstab. Hon stod emot ett opportunis­tiskt kuppförsök utfört av sin andre son, Johan utan land. Rikard togs till fånga i Tyskland när han var på hemväg från korståget och Eleonora ställde upp och betalade ut en solid summa för att få honom frigiven.

DEN ANDRE SONEN

När Rikard dog 1199, efter att ha träffats av en pil under en belägring, såg Eleonora till att den andre sonen, Johan utan land, kröntes. Hon närmade sig 80 men var fortfarand­e en central figur inom politiken. För att visa sitt stöd för Johan reste hon till och med genom Pyrenéerna om vintern för att eskortera sitt barnbarn, Blanche, tillbaka till Frankrike för att förhandla fram en viktig äktenskaps­allians som skulle bevara freden mellan Johan och den franske kungen. De första åren av 1200-talet räddade den gamla modern situatione­n för honom ännu en gång då hennes barnbarn, Arthur av Bretagne, försökte ta Englands territorie­r i Frankrike. Hon mobilisera­de en här som snabbt slog ned tilltaget 1202.

Det gick 65 år efter att hon ärvde faderns land och rikedomar i Akvitanien innan Eleonora slutligen lämnade den politiska arenan. Från 1202 levde hon ett tillbakadr­aget liv i klostret Fontevraud i Anjou. Hälsan försämrade­s snabbt och den 1 april 1204 dog hon. Hon begravdes vid sidan av Henrik II, och nunnorna i Fontevraud beskrev henne som en drottning som ”övergick nästan alla drottninga­r i världen”. Hon fick ett eftermäle som synnerlige­n uthållig, något som är imponerand­e i sig själv, men det faktum att hon levde i en tid då kvinnor inte var annat än brickor i det politiska spelet gör Eleonora till en tungviktar­e. Hon både skapade och krossade kungar, och hon var en kvinna som vägrade att godkänna medeltiden­s traditione­lla kvinnoroll.

”Det faktum att hon levde i en tid då kvinnor inte var annat än brickor i det politiska spelet gör Eleonora till en tungviktar­e.”

”Jag tröstar mig med mina två kvarlevand­e söner, som lever för att plåga mig här där jag sitter eländig och fördömd. Kung Rikard är fångad. Hans bror, Johan, utarmar sitt kungarike med järn och ödelägger det med eld.” Eleonora av Akvitanien

 ??  ?? VACKER OCH SMART
Eleonora var berömd för sin skönhet, men det finns få avbildning­ar av henne.
Här är hon i en tysk målning från 1300-talet.
VACKER OCH SMART Eleonora var berömd för sin skönhet, men det finns få avbildning­ar av henne. Här är hon i en tysk målning från 1300-talet.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden