Historia (Sweden)

DROTTNING VIKTORIA

Så styrde hon imperiet.

-

När den brittiska kronan tog kontroll över den indiska subkontine­nten 1858 markerade det starten på ett turbulent förhålland­e. Lottie Goldfinch förklarar hur drottning Viktoria förälskade sig i ett land hon aldrig satt sin fot i.

Den 1 januari 1877 var drottning Viktoria med sin familj på Windsor Castle för ett lugnt nyårsfiran­de. Samtidigt, över 6 000 mil bort i Delhi, genomförde­s en storslagen markering av drottninge­ns nya roll som kejsarinna av Indien. Vicekungen av Indien, lord Lytton, var fast besluten att demonstrer­a sin makt och ville återuppliv­a mogulriket­s traditione­r i samband med firandet. Han var säker på att det skulle tas väl emot. Planen var att presentera ledande indiska moguler och prinsar med silkesbané­r formade som sköldar, med deras egna vapenmärke­n. Men det måste ändå vara i europeisk stil. ”Ju längre österut du kommer, desto viktigare är det att vara hårdnackad”, ska vicekungen ha sagt. I slutet av 1876 hade över 400 indiska prinsar, moguler, ämbetsmän och deras tjänarstab­er samlats i Delhi för att förbereda den stora ceremonin.

Firandet blev en överdådig demonstrat­ion av brittisk makt. Vicekungen och hans familj paraderade genom Delhis gator på elefanter och slutade på en tronpavilj­ong som var specialbyg­gd för ändamålet. När han besteg tronen hördes trumpetfan­farer och kungliga saluter.

När ceremonin annonserad­es satt lord Lytton och tronade under ett stort porträtt av drottninge­n och kejsarinna­n Viktoria. Han satt framför 63 indiska ledare, ”alla i fantastisk­a dräkter i satäng, sammet och guldfärg”. Senare på dagen skickade Lytton ett telegram till drottninge­n där han nöjt slog fast hur lyckad begivenhet­en varit: ”Det finns inga tvivel om att den här kejserliga ceremonin var en stor framgång”, förklarade han lyckligt.

VÄGEN TILL INDIEN Den storslagna ceremonin som utropade drottninge­n till kejsarinna av Indien kan möjligen ha slätat över oenigheter­na mellan britterna och indierna för en kort stund, men under ytan sjöd fortfarand­e missnöjet över hur britterna styrde, och så hade det varit i flera hundra år, långt innan Viktoria kom till makten. Britternas närvaro i Indien började år 1600 när de bildade Ostindiska kompaniet.

Det grundades för att främja handel mellan Ost- och

”Britterna hade suktat efter en bit av den lukrativa kryddhande­ln.”

Sydostasie­n och Indien. Britterna hade i åratal suktat efter en bit av den lukrativa kryddhande­ln i Ostindien, som Spanien och Portugal hade monopol på. 1588 besegrades den spanska armadan och därmed vittrade den europeiska dominansen över handeln sönder. Trots att nederlända­rna bjöd på motstånd vann England ett handelsavt­al med mogulriket och började handla med bomull, silke och andra tyger, indigofärg, salpeter (som användes för att konservera mat men också som sprängämne) och kryddor.

Kompaniets handelsfar­tyg anlände till den brittiska hamnen Surat 1608 och 1619 anlades en fabrik i staden, med tillåtelse från stormogule­n Jahangir. På 1700-talet hade Ostindiska kompaniet expanderat enormt. Det var nu större än sina europeiska konkurrent­er och hade etablerat en rad handelsstä­der och samhällen både på östkusten och västkusten av den indiska subkontine­nten.

Men 1757 vände lyckan. Robert

Clive, en tidigare anställd i handelskom­paniet som senare blev militär, besegrade nawaben (guvernören) i Bengalen och hans franska allierade i slaget vid Plassey. Sammandrab­bningen uppstod delvis på grund av att Ostindiska kompaniet missbrukat de handelspri­vilegier de tilldelats.

Britternas seger ledde till att Ostindiska kompaniet kunde ta över styrandet i stora delar av Indien och därmed etablerade­s brittiska samhällen runt Bombay, Calcutta och Madras.

Sju år senare besegrades den unge stormogule­n Shah Alam också av soldater från Ostindiska kompaniet och förvisades därefter från Delhi. Mogulens handelsmän i Bengalen,

Bihar och Orissa, ersattes sedan av engelska handelsmän. De utnämndes av Clive som nu var guvernör av Bengalen.

Från den stunden hade Ostindiska kompaniet gått från att vara en internatio­nell handelsorg­anisation till att bli en privatägd kolonialma­kt. Nu styrde de praktiskt taget hela Bengalen, och deras territoriu­m utvidgades i ett snabbt tempo.

Kompaniet hade en katastrofa­l verkan på de indiska staterna. Det hade inga planer på att bevara och stärka de nyförvärva­de områdena. I stället plundrade och utnyttjade kompaniet Bengalen. Befolkning­en utarmades. Skyhöga skatter förlamade ekonomin för befolkning­en som i stort sett var bönder, dessutom drabbades de av en omfattande hungersnöd mellan 1769 och 1773. Man antar att upp till tio miljoner människor dog som en följd av det.

De stora militära utgifterna i Ostindiska kompaniet ledde till betydande ekonomiska problem. 1773 såg brittiska myndighete­r sig tvingade att ingripa och hjälpa kompaniet på fötter igen. 1784 fick William Pitt en ny lag godkänd, India Act, som syftade till att utöva bättre kontroll över kompaniet. För att få till det upprättade de en överordnad guvernörge­neral.

Men Ostindiska kompaniet fortsatte att expandera och 1803 hade den utvidgats in i Gangesdale­n mot Delhi och över merparten av den södra indiska halvön. Femton år senare hade Ostindiska kompaniet så gott som full politisk kontroll i Indien, med direkt styre över cirka två tredjedela­r av subkontine­nten.

TIDIGT IMPERIUM När Viktoria besteg tronen 1837 var det få som kunde förutse hur vitt och brett britterna skulle kolonisera världen under hennes styre. Expansione­n av imperiet hade skett relativt slumpartat, vanligtvis som ett resultat av en seger i militära konflikter eller efter att brittiska nybyggare slagit sig ned utomlands.

I början av 1800-talet hade Storbritan­nien territorie­r lite här och var – som Kanada, Sydafrika och

Guyana – och de tidigare monarkerna hade inte haft någon plan med förvärven, det fanns inget syfte med expansione­n. Territorie­rna var bara delvis administre­rade av myndighete­rna och privata aktörer som satt med mycket makt, som Ostindiska kompaniet, fick tillåtelse att styra.

När hon tillträdde var den oerfarna drottninge­n till en början nöjd med att följa instruktio­nerna från sina rådgivare när det gällde utrikespol­itik.

”Kompaniet hade en katastrofa­l verkan på de indiska staterna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tjänstemän i Ostindiska kompaniet låter sig underhålla­s av indiska musiker och dansare. Kompaniet regerade över stora delar av subkontine­nten mellan
1757 och 1858.
Tjänstemän i Ostindiska kompaniet låter sig underhålla­s av indiska musiker och dansare. Kompaniet regerade över stora delar av subkontine­nten mellan 1757 och 1858.
 ??  ?? Indiska prinsar anländer till firandet Delhi Durbar,
som hålls när drottning Viktoria blivit kejsarinna
av Indien.
Indiska prinsar anländer till firandet Delhi Durbar, som hålls när drottning Viktoria blivit kejsarinna av Indien.
 ??  ?? Viktoria var bara 18 år när
hon övertog tronen, men hon
var ändå intressera­d och aktiv
i politiska frågor.
Viktoria var bara 18 år när hon övertog tronen, men hon var ändå intressera­d och aktiv i politiska frågor.
 ??  ?? på storvilt var en populär Jakt i fritidssys­sla för britterna
att under utlandet. Det beräknas
1875 och loppet av 50 år, mellan
dödades 80 000 tigrar. 1925,
på storvilt var en populär Jakt i fritidssys­sla för britterna att under utlandet. Det beräknas 1875 och loppet av 50 år, mellan dödades 80 000 tigrar. 1925,

Newspapers in English

Newspapers from Sweden