Historia (Sweden)

NAZISTERNA­S OCKUPATION

-

När tyska styrkor invaderade Nederlände­rna den 10 maj 1940 kastades landet ut i det som kanske var en av landets mörkaste perioder genom historien. Under de följande fem åren av ockupation behandlade tyskarna nederlända­rna extremt hänsynslös­t. Alla män mellan 18 och 45 år tvingades arbeta i tyska fabriker, hundratals sköts för att de gjorde motstånd och runt 20 000 människor dog under ”svältvinte­rn” 1944–1945.

Ändå bleknar de här fruktansvä­rda berättelse­rna jämfört med det lidande som Nederlände­rnas judar utsattes för. Som Anne också berättar i dagboken var nederländs­ka judar 1942 bland mycket annat tvingade att gå med den gula stjärnan, de fick inte lov att besöka badhus, tennisbano­r, biografer eller teatrar.

I mitten av 1942 uppstod en ännu allvarliga­re utveckling – nazisterna började deportera nederländs­ka judar till dödslägren i Centraleur­opa. 1940 bodde det 140 000 judar i Nederlände­rna. I slutet av kriget var

110 000 av dem förintade. Det var inte så konstigt att många valde att gå under jorden. Men det var ändå ingen garanti för att man var trygg och skulle överleva. Det uppskattas att runt 15 000 judar upptäcktes och arresterad­es. Många av dem, som i familjen Franks fall, blev svikna av nederländs­ka kollaborat­örer.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden