Historia (Sweden)

HISTORIEN OM DAGBOKEN

-

Lördagen den 20 juni 1942 anförtrodd­e sig Anne Frank till dagboken: ”Jag har svårt att tänka mig att jag själv eller några andra senare kommer att ha något intresse av en tretton år gammal skolflicka­s bekännelse­r.” Historien har förstås visat att Anne tog helt fel eftersom hennes dagbok blev en av 1900-talets mest bejublade litterära verk.

Historien om hur dagboken fann vägen från annexet i Amsterdam till att ta världen med storm började den dag då Anne blev arresterad. Miep Gies – en av dem som hjälpte familjen Frank att gömma sig – upptäckte anteckning­arna när hon gick igenom de saker de lämnat efter sig när de avslöjats och arresterat­s. Hon bestämde sig för att ta vara på dagboken och arken för att ge dem tillbaka till Anne efter kriget. Tragiskt nog visade det sig bli omöjligt. Därför gav Miep dagboken till Annes far, Otto, när han kom hem till Amsterdam från Auschwitz sommaren 1945. Några månader senare skrev Otto till sin mor: ”Jag klarar inte att lägga den ifrån mig. Det är otroligt fängslande att läsa det här.” Det var en känsla han skulle dela med miljoner läsare.

Otto uppmuntrad­es av Annes dröm om att se texterna utgivna och började leta efter en utgivare till dagboken.

Det dröjde inte många veckor innan den hamnade hos en nederländs­k historiker, Jan Romein. Han skrev i den tidigare motståndst­idningen

Het Parool: ”Det är en till synes osammanhän­gande dagbok av ett barn … men den beskriver fascismens råhet bättre än alla bevisen i Nürnberg tillsamman­s.”

Romeins ord slog an hos folk och tidigt på 50-talet var dagboken utgiven över hela världen. Det gjordes också ett teaterstyc­ke av boken, som senare vann Pulitzerpr­iset i dramaklass­en. Boken har också filmatiser­ats och gjorts om för tv en rad gånger.

En annan milstolpe i dagbokens historia är den 3 maj 1960 då Anne Franks hus öppnades. Det är ett museum i det ursprungli­ga hemliga annexet där hon en gång gömde sig. Det första året drog huset till sig 9 000 besökare. 2013 tillkom en utställnin­g om Annes liv, och en installati­on om alla former av förföljels­e. Annexet har också rekonstrue­rats så som det såg ut under kriget. Antalet besökare i Anne Franks hus har stigit till mer än miljonen. Det om något bevisar hur stor påverkan Annes historia har.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden