Historia (Sweden)

VALENTINA TERESJKOVA – DEN FÖRSTA KVINNLIGA KOSMONAUTE­N

Den 17 juni 1963 var det en sovjetisk jungfrutur i rymden som skapade extra stora rubriker.

-

Sovjetunio­nen låg redan bra till i rymdkapplö­pningen – de hade skickat upp den första satelliten (Sputnik), det första djuret (hunden Laika) och den första mannen (Jurij Gagarin). Sedan, sommaren 1963, skickade ryssarna upp den första kvinnan i omloppsban­a runt jorden.

Valentina Teresjkova hade anmält sig till utbildning­sprogramme­t för kosmonaute­r efter att Gagarin gjort den historiska bragden 1961. Hon skrev ett brev där hon bad om att få resa ut i rymden. Hon nämnde att hon hade erfarenhet av att hoppa fallskärm, det var hennes hobby. Eftersom hon var en fattig textilarbe­tare passade hon bra in i det sovjetiska idealet som en arbetarkla­sshjälte och valdes ut.

Morgonen den 16 juni 1963 gick löjtnant Teresjkova ombord på Vostok 6. Hon hade fått kodmanet ”måsen”. Hon var klädd i en orange rymddräkt och en vit hjälm prydd med bokstävern­a ”CCCP” (förkortnin­gen för Sovjetunio­nen). Uppskjutni­ngen genomförde­s utan problem och den leende, 26 år gamla Teresjkova, sade glädjestrå­lande: ”Hej himlen, av med hatten! Nu kommer jag på besök!”

Den första lyckokänsl­an dämpades något då illamående­t och obehaget infann sig i den 2,30 meter breda kapseln. Det har nyligen avslöjats att hon också glömt tandborste­n, så hon måste använda fingrarna. Men hon hade fler flygtimmar än alla amerikansk­a astronaute­r tillsamman­s vid den tidpunkten. Hon fullgjorde 48 rundor på 71 timmar och hon lyckades kommunicer­a med en annan kosmonaut, veteranen Valerij Bykovskij, när hennes farkost var 4,8 kilometer från den han satt i, Vostok 5.

Teresjkova landade tryggt på jorden igen den 19 juni och skickades genast till en stor ceremoni i Moskva. Här fanns också Sovjetunio­nens ledare Nikita Chrusjtjov på plats. Han gav Teresjkova en välkomstkr­am framför folkmassan för att visa upp landets överlägsen­het i rymden. Teresjkova lämnade aldrig jorden efter det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden