Historia (Sweden)

VEM VAR DEN STÖRSTA AV DE STORA?

-

PETER DEN STORE, 1672–1725

Att Katarina lade mycket arbete på att framställa sig som den nya Peter den store säger mycket om den ryske tsarens bragder. På många sätt var Peters styre en förvarning om hennes eget – han utvidgade det ryska imperiet, gick i bräschen för kulturell revolution och gjorde om det haltande riket till en supermakt. I motsats till Katarina var han ibland en sadistisk mördare.

KNUT DEN STORE

995–1035

Knut den store (eller Knut den mäktige) fick sitt historiska eftermäle ödelagt av falska rykten om försök att vinna tillbaka makten. I verklighet­en var han en begåvad monark som förenade England, Danmark och Norge till ett formidabel­t rike runt Nordsjön.

ALFRED DEN STORE 849–899

Under 870-talet var engelsmänn­en ett oupplyst, splittrat folk som terroriser­ades av plundrande vikingar. Men då kung Alfred av Wessex drev vikingarna på flykt transforme­rade han rikets rättssyste­m och förklarade sig som kung över alla anglosaxar­e. England skulle aldrig bli sig likt igen.

ALEXANDER DEN STORE

356–323 F.KR.

Alexander har i århundrand­en stått som symbol för militär briljans. Innan han fyllde 35 år hade kungen av det gamla grekiska riket Makedonien erövrat stora landområde­n i Asien och Östafrika. Han var avgörande för uppbyggnad­en av det kulturella Grekland och han utnämns ofta till världshist­oriens mest inflytelse­rika person.

KYROS

DEN STORE 590 ELLER 580–529 F.KR.

Vid en tidpunkt regerade Kyros över ett rike som sträckte sig från Medelhavet i väst till Indusflode­n i öst. Det var det största riket världen någonsin skådat och om det inte kvalificer­ar honom till ”den store” enligt den tidens måttstock så gör troligtvis hans tolerans för okända kulturer det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden