Historia (Sweden)

DÖDADE KATARINA SIN MAKE?

-

Kupper var vardag i det nymoderna Europa, men vad som gör komplotten mot tsar Peter III sommaren 1762 intressant är frågan om vem som låg bakom. Det finns inget tvivel om att Katarina på ett eller annat sätt var inblandad i kuppen mot mannen. Deras förhålland­e var av det giftiga slaget och hon hade allt att vinna på att få honom avlägsnad från den ryska tronen. Dessutom var hennes älskare, Grigorij Orlov, upprorsmak­arnas ansikte utåt. Vilken roll Katarina hade är dock oklart.

Kuppen tog Peter på sängen. Efter att formellt ha abdikerat arresterad­es han och fraktades till byn Ropsha. Där sattes han i Alexej Grigorijev­itsj Orlovs förvar. (Alexej var Grigorijs bror.) Några dagar senare var han död.

Den officiella förklaring­en var att han led av ”hemorrojdi­sk kolik”. Men det rådde inget tvivel om att han hade blivit dödad. Den stora frågan var om det var Katarina som beordrat mordet.

Det vet vi helt enkelt inte. De flesta historiker är eniga om att hon kunde ha räddat Peter om hon velat, till exempel genom att ge honom en utväg till exil. Hon hade också mycket att vinna på att få bort honom för gott. Hittills har det dock varit omöjligt att bevisa att den färska kejsarinna­n hade sin äkta makes blod på händerna.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden