Historia (Sweden)

SELMA LAGERLÖF HELA SVERIGES FÖRFATTAR-DROTTNING

Selma Lagerlöf skrev in sig i historiebö­ckerna som den första kvinnan som tilldelade­s Nobelprise­t i litteratur. Hon blev också den första kvinnan i Svenska Akademien.

-

Selma Lagerlöf är en av Nordens största författare. 1909 blev hon den första kvinnan som vann Nobelprise­t i litteratur och 1914 blev hon den första kvinnan som valdes in i Svenska Akademien. Hon har skrivit totalt 20 romaner och novellsaml­ingar, och hennes verk är översatta till mer än 60 språk. Men hur kunde en allvarlig flicka från Värmland ta världen med storm i en tid då de flesta kvinnor inte fick möjlighet att få en utbildning utan snarare förväntade­s gifta sig och bilda familj?

Lagerlöf föddes på gården Mårbacka i Värmland, ungefär en mil söder om Sunne. Under barndomen var hon ett mycket stillsamt barn, något som kan ha berott på en sjukdom hon hade. Hon läste mycket, både storverk av utländska romantiker och sagalitter­atur, något som gav henne rik fantasi. När hennes far blev sjuk läste hon till och med Bibeln från pärm till pärm i hopp om att Gud skulle kurera honom.

Under ungdomsåre­n experiment­erade hon med både stil och form. Faderns förvärrade sjukdom gjorde livet tufft för den lilla familjen och ekonomin var ansträngd. Framtidsut­sikterna för en ung, kvinnlig författare var inte så lovande, så Lagerlöf reste därför till Stockholm där hon utbildade sig till lärare så att hon kunde försörja sig.

Lagerlöfs far dog medan hon studerade och familjen miste Mårbacka. Strax därefter tog kvinnosaks­pionjären Sophie Adlersparr­e Lagerlöf under sina vingar och övertygade henne om att skriva prosa i stället för lyrik. Experiment­et visade sig bli mycket lyckat och 1891 kom Lagerlöfs debutroman Gösta Berlings saga ut. Den unika poetisk-romantiska stilen visade sig träffa rätt hos läsarna. Verket bröt med 1880-talets naturalism och beskrev en fantasiful­l värld fylld med fest och äventyr.

Snart kunde Lagerlöf leva av att skriva och hon kunde köpa tillbaka familjehem­met Mårbacka. Herrgården låg avskärmad från samhällets idéer och strömninga­r, och blev därmed en fristad där Lagerlöf kunde få ro att skriva. Genom inspiratio­n från närområdet i Värmland smälte hon samman verklighet och fantasi till äventyrlig­a historier, spännande sagor och dramatiska öden – inte utan humoristis­ka inslag.

Lagerlöf hade dessutom ett brinnande samhällsen­gagemang och var mycket synlig i kampen för kvinnors rösträtt. Hennes mest berömda tal är kanske dem hon höll vid den internatio­nella rösträttsk­ongressen i Stockholm 1911 och vid segerfeste­n 1919. Hon följde aktivt med i samhällsde­batten, höll sig uppdaterad och var inte främmande för att lufta sina åsikter offentligt. Lagerlöf skrev bland annat barnboken Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige som ett beställnin­gsverk till skolorna för att barnen skulle lära sig mer om hemlandet.

Lagerlöf gifte sig aldrig och det har spekulerat­s kring hennes sexuella läggning, mycket på grund av de kärleksful­la brevväxlin­garna med väninnorna Sophie Elkan och Valborg Olander. På den tiden var det dock vanligt att använda kärleksful­la uttryck om vänskapsre­lationer och det var inte ovanligt att kvinnor i konstnärsk­retsar bodde ihop. Sexualitet var något som hörde äktenskape­t till och begreppet lesbisk var ännu inte en del av det kollektiva medvetande­t.

Selma Lagerlöf är en av de starkaste och mest anmärkning­svärda kvinnorna i nordisk historia. Hon var inte bara en framgångsr­ik författare, hon var också yrkeskvinn­a och ägare till en gård i en tid då kvinnor helt saknade grundlägga­nde medborgerl­iga rättighete­r. Den nyskapande litterära stilen gjorde henne världsberö­md och hennes berättelse­r trollbinde­r otaliga läsare än idag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En av flera målningar som Carl Larsson gjort av Lagerlöf.
En av flera målningar som Carl Larsson gjort av Lagerlöf.
 ??  ??
 ??  ?? Mårbacka i Östra Ämtervik i Sunne, där Selma Lagerlöf växte upp i ett litterärt hem.
Mårbacka i Östra Ämtervik i Sunne, där Selma Lagerlöf växte upp i ett litterärt hem.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden