Historia (Sweden)

KODADE SÅNGER: MYT ELLER SANNING?

-

Det finns en populär berättelse om den underjordi­ska järnvägen som säger att sånger innehöll hemliga budskap för att slavarna skulle hitta vägen till frihet och som fungerade som varningar. Så ”Follow the Drinkin’ Gourd” refererar till polstjärna­n,

”Wade in the Water” är en instruktio­n om att gömma sig och orden i ”I am bound for the land of Canaan” kunde användas av slavar för att informera om att han eller hon tänkte rymma till Kanada, deras Kanaans land.

I sin biografi om Harriet Tubman namnger Sarah Hopkins Bradford två sånger som hon använde på järnvägen: ”Go Down Moses” och ”Bound for the Promised Land”. Tubman skulle senare ändra tempot för att ändra budskapets innebörd.

Det finns dock historiker som ifrågasätt­er tanken på att sångerna innehöll koder och menar att det inte finns några tydliga bevis från den tiden och att historien inte har sitt ursprung i 1800-talet, utan i 1900-talet. En liknande teori, som säger att lapptäcken fick vissa mönster som var dolda instruktio­ner har också ifrågasatt­s.

Sanningen är oviss och det faktum att det finns få verkliga bevis när det gäller slavarnas liv i Amerika underlätta­r inte. Ändå blev sångerna en mycket stark tradition för människorn­a i slaveri, oavsett om de användes som böner, för att ge rytm till arbetet eller som muntliga berättelse­r i ett sammanhang där många var analfabete­r. Att sjunga ingav hopp där det inte tycktes finnas något och en känsla av samhörighe­t.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden