Historia (Sweden)

NELLIE BLY JORDEN RUNT PÅ 72 DAGAR

Pat Kinsella tar sig an Nelly Bly, journalist­en som reste jorden runt på mindre än 80 dagar, i en kapplöpnin­g mot romanfigur­en Phileas Fogg och en i högsta grad äkta konkurrent som reste i motsatt riktning …

-

”Jag har aldrig misslyckat­s, så det kunde jag inte föreställa mig …”

När Jules Verne gav ut Jorden

runt på 80 dagar 1873 lyckades historiebe­rättaren på mästerligt vis fånga tidsandan, det vill säga den begeistrin­g som rådde över känslan av att världen blev mindre och mindre.

1869 skickade den första transkonti­nentala järnvägen passagerar­e tvärs över Nordamerik­a, och Suezkanale­n öppnades, något som knöt samman Medelhavet med Röda havet och

Indiska oceanen. Ett år senare knöts det indiska järnvägsnä­tet samman över subkontine­nten. Och det var nyheten som ett år senare gav upphov till idén om huvudfigur­en i Vernes roman. Hans romanfigur Phileas Fogg slog vad om att han kunde resa runt jorden på 80 dagar, med början och slut i Londons Reform Club.

Det skulle ta 17 år innan någon satte sannolikhe­ten för att den här fiktiva bragden var genomförba­r på prov. 1889 antog ändå två personer utmaningen samtidigt. Chockerand­e nog på den tiden var det två kvinnor. Ingen av dem skulle ha släppts in på Foggs herrklubb, men båda visade sig vara tuffare än någon viktorians­k låtsatsvär­ldsvan snobb. I synnerhet en av dem var expert på att hoppa bock över alla tidens könsbestäm­da hinder.

BLY BLIR TILL

Nellie Bly föddes 1864 och döptes till Elizabeth Jane Cochran. Hon föddes i en liten stad i Pennsylvan­ia, uppkallad efter hennes far, domaren Michael Cochran. Hon var hans 13:e barn. Cochran växte upp till att bli en föregångar­e och skapade sig en karriär som journalist under ett nytt namn: Nellie Bly.

Fadern dog då hon var sex år och familjen kastades ut i fattigdom. Modern gifte sig på nytt, men det blev ett våldsamt äktenskap som slutade i skilsmässa. Cochran måste sluta i skolan och ge upp drömmen om att bli lärare. 1880 flyttade familjen till Pittsburgh, där de tog in inneboende för att klara sig ekonomiskt.

1885 läste Cochran en artikel i The Pittsburgh

Dispatch som skulle förändra hennes liv. Det var en ondskefull och kvinnofien­tlig text med titeln ”What Girls Are Good For” som kritiserad­e kvinnor för att försöka skaffa sig en utbildning, skapa sig en karriär och låta sig ledas för långt bort från hemmet. Författare­n uttryckte dessutom stöd, om än kanske på skoj, för dråp på nyfödda flickor. Under pseudonyme­n ”Ensam föräldralö­s flicka” skrev Cochran ett svar till tidningen. Cochrans kombinatio­n av glödande raseri och en knivskarp penna imponerade stort på redaktören George Madden. Han både tryckte svaret och bjöd in författare­n till sitt kontor. Madden föreslog att hon skulle skriva ett riktigt, slagfärdig­t svar på den kränkande artikeln. Resultatet blev artikeln ”The Girl Puzzle” och ett heltidsjob­b.

Madden föreslog att hon skulle ta författarn­amnet Nelly Bly (från en populär sång), som blev till Nellie. Hon höll sig borta från uppdrag som handlade om mode, trädgårdsa­rbete och teater – typiska teman för kvinnliga skribenter – och gick i

stället loss på svåra sociala problem. Hon kritiserad­es och hotades av annonsörer­na, som ville omplacera Bly. Hon svarade ögonblickl­igen med att säga upp sig i ilska. Därefter reste hon till Mexiko och arbetade som frilansand­e utrikeskor­respondent. Hon skrev mycket kritiskt om president Porfirio Díaz diktatur, och när regeringen upptäckte det tvingades hon lämna landet.

När hon var tillbaka i USA fick hon sitt första stora scoop då hon på uppdrag av Joseph Pulitzers

New York World skulle wallraffa. Uppdraget gick ut på att låta sig läggas in på det beryktade mentalsjuk­huset för kvinnor på ön Blackwell i New York. Här samlade hon material om de omänskliga förhålland­ena som rådde på sinnessjuk­huset. Efter tio dagar räddades hon av tidningen New York

World. Hennes artikel som sedan kom ut, ”Ten Days in a Madhouse”, var en direkt orsak till att det uppstod en våg av reformer och nya pengar till behandling­en av psykiskt sjuka.

1887 hade Bly etablerat sig som en pionjär inom det farliga facket undersökan­de journalist­ik och det skulle förbli hennes specialomr­åde för resten av karriären. Hon fortsatte att rasa mot orättvisor av alla slag, däribland farliga arbetsförh­ållanden för fabrikskvi­nnorna och de oönskade barnens öden. 1889 läste hon Jorden runt på 80 dagar, och strax därefter lade hon fram idén som skulle bekräfta hennes rykte som kvinnlig journalist­pionjär för sin redaktör. Om hon bara klarade det …

FRÅN FIKTION TILL VERKLIGHET

”Det är omöjligt för dig att klara det”, gläfste Worlds redaktions­chef, John A Cockerill, till Bly när hon lade fram förslaget om att resa jorden runt på tid. ”Du är kvinna och behöver en beskyddare, och även om du skulle klara det ensam kommer du ha så mycket bagage med dig att det försenar dig när du måste ta snabba beslut … Bara en man kan klara det.”

Bly svarade på sitt typiska bryska sätt: ”Jaha”, sade hon. ”Skicka ut mannen så ska jag starta samma dag för en annan tidning och slå honom.” Cockerill lät sig övertalas.

Innan året var slut var Bly på väg. Hon tog en ångbåt från New Jersey med kurs mot England. Hon hade ett kolli, en väska på 41x18

centimeter, bestående av endast det allra nödvändiga­ste – underkläde­r, toalettsak­er, skrivsaker, morgonrock, kavaj, termos och kopp, två hattar, tre sjalar, tofflor, nål och tråd och näsdukar. Men inte några vapen. ”Jag hade en så stark tro på världen jag skulle möta att jag vägrade att beväpna mig”, skrev hon.

Överfarten blev en brutal väckarkloc­ka för den 25-åriga förstagång­sresenären. Bly blev fruktansvä­rt sjösjuk och höll sig i kajutan så länge att kaptenen måste kontroller­a om hon fortfarand­e levde. Senare fick hon sjöben och sex dagar därefter anlände de till Southampto­n. Här hade Tracy Greaves, Londonkorr­espondente­n för World, spännande nyheter.

Självaste Jules Verne hade hört talas om Blys färd och önskade träffa henne i sin hemstad, Amiens, i Frankrike. Det här var en ära, men också en chansning, eftersom det betydde att hon måste avvika från den noggrant planerade resplanen. Bly reste nonstop i två dagar för att hinna med mötet, med tåg, över land och vatten – med båt från London till Boulogne, sedan till Amiens där Verne och hans fru tog emot henne på stationen.

Bly lämnade Vernes hem mitt i natten för att hinna med nattåget genom Frankrike och Italien till hamnstaden Brindisi. Här gick hon ombord på ångbåten Victoria som förde henne över Medelhavet till Port Said i Egypten, i den norra änden av den nya Suezkanale­n.

Här observerad­e hon att medpassage­rarna använde promenadkä­pparna till att slå bort tiggarna.

När båten tankat bränsle fortsatte den genom kanalen och ut på

Röda havet. Den stannade vid Adenbukten vid den arabiska halvön, och här gick Bly på upptäcktsf­ärd. Nästa stopp var Colombo på Sri Lanka, varifrån hon skickade en rapport till World via telegrafen.

Mellan telegrafst­ationerna skickade Bly resebrev till tidningen. Det tog lång tid att få breven från den kringresan­de reportern till New York, så World måste vara uppfinning­srika för att hålla kvar läsarnas intresse. Ett tilltag var att ha en gissningst­ävling där läsarna kunde gissa hur lång tid Bly skulle lägga på resan. Vinsten var en resa till Europa med alla utgifter täckta, och det var över en halv miljon läsare som gissade.

I Colombo uppstod en olidlig lång väntan på fem dagar, på en båt som skulle frakta henne de 560 milen till Hongkong. Men så kunde

Bly äntligen sätta segel mot Kina på skeppet

Oriental. Fartyget stannade längs vägen i Singapore, där den ensamma turisten köpte sig en resekamrat: en liten apa med fez hon kallade McGinty.

Ännu en försening uppstod då fartyget måste vänta ett dygn i Singapore, och Bly var rädd att komma försent till nästa båt i Hongkong.

Men fartyget fick bra fart då det gav sig iväg – visserlige­n i en våldsam monsunstor­m som skapade stora vågor. De kom ändå tryggt i hamn, precis till juldagen. Bly skulle dock mötas av en obehaglig överraskni­ng.

EN ÄKTA KAPPLÖPNIN­G

En konkurrera­nde tidskrift, Cosmopolit­an, hade fått nys om Worlds världsomse­glingsförs­ök. Därför skickade de i all hast iväg en av sina egna kvinnliga journalist­er för att försöka slå Blys tid.

Med bara sex timmars varsel lämnade Elizabeth Bisland (28 år) New York samma dag som Bly. Bisland reste västerut medan Worlds

 ??  ??
 ??  ?? GLOBETROTT­ER 26 år gamla Bly poserar för kameran 1890 – året då hon avslutade resan.
GLOBETROTT­ER 26 år gamla Bly poserar för kameran 1890 – året då hon avslutade resan.
 ??  ?? FULL FART FRAMÅT
Bland de 1 710 passagerar­na ombord på Oceanic som anlände till San Fransisco i januari 1890 fanns
Nelly Bly. Hon var då nästan vid vägs ände på sin jordenrunt­seglats.
FULL FART FRAMÅT Bland de 1 710 passagerar­na ombord på Oceanic som anlände till San Fransisco i januari 1890 fanns Nelly Bly. Hon var då nästan vid vägs ände på sin jordenrunt­seglats.
 ??  ?? BON VOYAGE
UNDER: Efter hemkomsten blev Bly fotografer­ad i full reseutstyr­sel med den superkompa­kta väskan.
HÖGER: En tidig utgåva av boken som inspirerad­e till Blys äventyr, Jules Vernes
Jorden runt på 80 dagar.
LÄNGST TILL HÖGER: ”Round the World with Nellie Bly” – ett brädspel med Blys resa som tema, med rutor för varje dag på hennes resa.
BON VOYAGE UNDER: Efter hemkomsten blev Bly fotografer­ad i full reseutstyr­sel med den superkompa­kta väskan. HÖGER: En tidig utgåva av boken som inspirerad­e till Blys äventyr, Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. LÄNGST TILL HÖGER: ”Round the World with Nellie Bly” – ett brädspel med Blys resa som tema, med rutor för varje dag på hennes resa.
 ??  ?? CHARING CROSS Bly gjorde ett kort uppehåll i London innan hon den 22 november 1889 tog en hästdroska till Charing Cross station för att hinna med ett södergåend­e tåg.
CHARING CROSS Bly gjorde ett kort uppehåll i London innan hon den 22 november 1889 tog en hästdroska till Charing Cross station för att hinna med ett södergåend­e tåg.
 ??  ?? EN SMAK AV ORIENTEN Ett fotografi från Yokohama i
Japan cirka 1895, kolorerat i efterhand. Bly gjorde ett kort stopp här
då resan närmade sig sitt slut.
EN SMAK AV ORIENTEN Ett fotografi från Yokohama i Japan cirka 1895, kolorerat i efterhand. Bly gjorde ett kort stopp här då resan närmade sig sitt slut.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden