Historia (Sweden)

INDISK I PÅVERKAN ENGLAND

-

SPRÅK

Flera ord på hindi och urdu togs snabbt upp i det engelska språket. ”Pyjamas” kommer från payjamah på urdu, vilket betyder benkläder. ”Schampo” kommer från čāmpo, som betyder att pressa och älta på hindi.

SPORT

Den moderna formen av polo härstammar från nordöstra Indien från cirka 33 e.Kr. och plockades upp av engelska plantageäg­are i Assam runt 1854. Sporten blev senare vanlig i Storbritan­niens högre klasser.

MODE

Textilier som bomull och silke blev tillgängli­gt genom handeln med Indien, och blev allt vanligare att använda i brittiska kläder. Indiskinsp­irerade mönster som paisley (persiskt mönster) blev också moderiktig­t.

MAT

När indiska kryddor blev tillgängli­ga i Storbritan­nien blev rätter som curry och chili vanlig i engelsk kost. Londons första indiska restaurang öppnade 1810, men det var tack vare Viktorias förkärlek för curry som det blev så populärt.

DRYCK

Indiens tekultur gav upphov till det ärkeengels­ka ”afternoon tea”, samtidigt som tebutiker och tesalonger bredde ut sig. Viktoria utökade handeln med Indien och därmed blev produkter som te billigare och mer tillgängli­ga.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden