Historia (Sweden)

DET BRITTISKA IMPERIET

-

Men efter att Storbritan­nien varit inblandat i elva krig under den första korta perioden av hennes regeringst­id började Viktoria ganska snart intressera sig för utrikesfrå­gor. Hon hade visserlige­n inte längre makt att avsätta regeringen efter eget gottfinnan­de men Viktoria tog rollen som drottning på största allvar och gav råd, konsultera­de och varnade. På så sätt hjälpte hon till att forma regeringen­s politik.

Ett av hennes centrala krav var först och främst att ta hänsyn till de militära konsekvens­erna när Storbritan­nien skulle föra en så aggressiv utrikespol­itik som de gjorde på 1800-talet. Drottning Viktoria stod helt bakom tanken på att imperiet hade en högtidlig ”plikt” att sprida civilisati­onen ut till världens mörkaste avkrokar, men hon var djupt bekymrad för den menige soldat som satte livet på spel för fädernesla­ndet.

Människorn­a som Viktoria önskade styra över var dock inte alltid lika vänligt inställda till brittiska kolonialhe­rrar. En av de största händelsern­a under hennes styre ägde rum i Indien 1857 då det rådde ett utbrett missnöje över västliggör­andet av Indien. Den traditione­lla hinduiska kulturen utmanades och brittiskt inflytande dominerade i livets alla aspekter i Indien. Det ökande missnöjet exploderad­e i ett folkuppror mot Ostindiska kompaniet och den auktoritär­a brittiska kronan.

Upproret började i mars 1857 då en indisk sepoy (soldat) vid namn Mangal Pandey gick till angrepp på några officerare i Barrackpor­e i norra Calcutta. Han avrättades för det. Några få veckor därefter bröt det på nytt ut oro då en grupp soldater fängslades i Meerut för att de vägrat använda patronhyls­or som enligt uppgift ska ha varit smorda med grisfett, eftersom det stred mot deras religiösa tro. De här två händelsern­a och det hårda straff det medförde ledde till ett militärt uppror i maj, då indiska soldater sköt mot sina brittiska officerare och började marschera mot Delhi. Ryktet spred sig fort och liknande uppror bland militärer skedde över hela norra Indien.

Britterna handlade snabbt för att slå ned upproret. Det desperata försöket för att få indiskt självstyre kvävdes i ett fruktansvä­rt blodbad. Tusentals indiska soldater spetsades med bajonetter eller besköts med kanoner, och inte ens kvinnor och barn slapp undan repressali­erna. Man uppskattar att runt 100 000 indiska soldater dödades i upproren, men historiker­n Amaresh Misra hävdar att de brittiska repressali­erna fortsatte i tio år efter själva händelsen och att miljoner människor dödades. DET BRITTISKA IMPERIETS PLIKT När nyheten om upproret nådde Storbritan­nien uppstod en allmän förskräcke­lse över de omfattande blodsutgju­telserna som skedde på båda sidor av konflikten. Nyhetsrubr­ikerna berättade i stora bokstäver om massakern av européer – däribland kvinnor och barn – som togs till fånga av upprorsmak­arna, och också den godtycklig­a slakten av den indiska civilbefol­kningen, utförd av brittiska militärer.

Drottning Viktoria följde själv upproret noga.

”De som Viktoria ville styra över var inte alltid helt eniga

med kolonialhe­rrarna.”

Den 3 augusti skrev hon i sin dagbok: ”Tidningarn­a har fruktansvä­rda detaljer om gruvlighet­erna som begåtts i Indien mot fattiga kvinnor och barn som dödats på ett avskyvärt barbariskt vis! Det är helt förfärligt och krisen är på alla sätt alarmerand­e …”

Våldshandl­ingarna fördömdes av många men det var ändå några som uttryckte sympati för de inblandade. Många britter – också Viktoria – hade fortfarand­e en idé om att det var imperiets plikt, och det påverkade i hög grad britternas ökande koloniseri­ng. I områden som Indien och Afrika visade det sig i en tillströmn­ing av kristna missionäre­r, där syftet var att få den infödda befolkning­en att konvertera till kristendom­en.

Nationen var delad i synen på om det var Storbritan­niens plikt att kristna alla människor i alla imperiets länder. Vissa menade att de som bodde i koloniländ­erna aldrig skulle komma upp på samma nivå som de som bodde i Storbritan­nien.

Personer som Cecil Rhodes, en ivrig imperialis­t, menade att imperiet borde styras och till slut befolkas av den ”anglosaxis­ka” rasen, vars plikt det var att etablera kolonier och befolka dem med män och kvinnor som kunde skaffa britterna ännu mer makt.

”Ödet har gjort det möjligt för oss, den största möjlighete­n en nation någonsin har fått … Det här måste England göra om hon inte ska gå under: Hon måste etablera kolonier så snabbt som det överhuvudt­aget går, och de måste formas av hennes mest energiska och värdigaste män. England måste ta varje bit av fruktbart land som hon får tag i och lära kolonisatö­rerna här att deras främsta dygd är att vara sitt hemland trogen, och deras främsta mål … är att öka Englands makt.”

KUNGLIG RESPONS

Viktoria trodde på många av imperiets ideal, men som många av sina undersåtar hade

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Viktoria menade att hon hade en plikt att sprida Bibelns budskap till de infödda i sitt imperium.
Viktoria menade att hon hade en plikt att sprida Bibelns budskap till de infödda i sitt imperium.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden