Historia (Sweden)

1945 till idag

-

Efter två världskrig gick det sakta men säkert mot slutet för det brittiska imperiet eftersom krigen tärt kraftigt på Storbritan­niens ekonomi. Indien satte tonen för förändring då landet förklarade sig självständ­igt 1947. På 1950-talet beviljade den brittiska regeringen självständ­ighet till Sudan, Guldkusten och Malaysia. De ville inte riskera kolonialkr­ig, som Frankrike hamnat i med Algeriet.

Många brittiska kolonier hade redan blivit Storbritan­niens dominioner när imperiet började upplösas. Kanada blev Storbritan­niens första dominion 1867, följt av Australien 1901 och Nya Zeeland 1907. De här tidigare kolonierna var i princip fortfarand­e knutna till den brittiska kronan men hade också ett visst självbestä­mmande.

De följande 20 åren fick merparten av det karibiska området sin självständ­ighet. Barbados blev självständ­igt 1966 och resten av de karibiska öarna i öst följde efter på 1970- och 1980-talet. Det slutgiltig­a slutet för imperiet menar många var 1997, när Hongkong blev en administra­tiv region under Kina.

1949 instiftade­s Samväldet på frivillig basis. Det bestod först av åtta självständ­iga stater, där de flesta var tidigare brittiska kolonier. Idag är 2,4 miljarder människor i 52 länder medlemmar av Samväldet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden