Historia (Sweden)

Följderna av brittiskt styre

- XAVIER GUÉGAN är förste amanuens i kolonial och postkoloni­al historia vid Universite­tet i Winchester. Han skriver artiklar och föreläser om brittisk-indisk historia och fransk-algerisk historia.

Vad var skillnader­na mellan Ostindiska kompaniets och de brittiska myndighete­rnas styrelsesk­ick i Indien?

Handelssys­temet på 1800-talet, som visade sig vara korrupt i Ostindiska kompaniet, ersattes av en mer direkt kolonisati­on och en ekonomisk, social och kulturell imperialis­m där indiernas bestämmels­erätt så att säga försvann i deras eget hemland.

Hade det brittiska styret efter 1858 en mer negativ än positiv påverkan på den indiska befolkning­en?

Från och med 1820-talet kolonisera­de Ostindiska kompaniet ständigt större territorie­r och motiverade det med moraliska och ekonomiska argument. Det som hände 1857–1858 var en reaktion på det. När makten officiellt överfördes till den brittiska kronan 1858 fick indierna ännu mindre beslutande­rätt och mindre yttrandefr­ihet. Den ohederliga ”söndra-och-härska”-politiken infördes och blev mycket förödande för harmonin som existerade i samhället, särskilt mellan religiösa samfund.

Hård beskattnin­g och etablering­en av cash crop-systemet gällde endast brittisk industri, och det innebar att indierna inte kunde utveckla någon industri på subkontine­nten. På den positiva sidan upplevde man under andra halvan av imperietid­en att folk reste mer runt i världen, och jämställdh­et för kvinnor blev en fråga som kom på dagordning­en. Vi ska inte glorifiera Indien så som det var före det brittiska styret men heller inte romantiser­a britternas kolonialis­m och påstå att den hade många fördelar. Men det som är säkert är att Indien har gett Storbritan­nien många fördelar, både historiskt och idag.

Hur såg indierna på britternas närvaro i Indien?

Sahiberna och memsahiber­na var en väldigt liten minoritet i ett stort land. Därmed måste de bekräfta sin närvaro genom en ”illusion av oföränderl­ighet”. De bekräftade sin maktpositi­on fysiskt genom att etablera kulturella och ekonomiska symboler som monument, nya byggnader och teknik (fotografia­pparat, järnväg och så vidare). Även om hela den indiska befolkning­en var kolonisera­d av britterna var det många avsides liggande byar som inte var direkt berörda av britterna. Deras liv påverkades ändå av västlig globaliser­ing, och indiska tänkare, konstnärer och politiska aktivister var medvetna om inflytande­t.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden