Historia (Sweden)

VAD HÄNDE EFTERÅT?

-

Den 15 augusti 1947, efter mer än 300 år av brittiskt styre, blev Indien slutligen självständ­igt. Men vägen till frihet hade kostat på. Signalerna kom redan 1885 då Indiska nationalko­ngressen etablerade­s, den första nationalis­trörelsen i Asien och Afrika. Rörelsen ville ha större inflytande över styrandet, men då britterna inte gav efter blev kraven mer radikala. Gandhi var kongressen­s talesman. Det blev till en folkrörels­e som uppmanade till civil olydnad. Han menade att det inte var möjligt att få till en varaktig lösning med en extern regering i landet och uppmanade till strejk, marscher och bojkott.

Andra världskrig­et banade i hög grad väg för Indiens kamp för självständ­ighet. Under kriget mobilisera­de Storbritan­nien kolonierna till krigsinsat­s och för att säkra Indiens stöd lovade de att överföra politisk makt till dem som en gentjänst för samarbetet. Indiens bidrag på de allierades sida i kriget var enormt, runt 2,3 miljoner soldater deltog i den indiska armén.

När de slutligen fick sin självständ­ighet delades landet i två självständ­iga stater – Indien med en majoritet av hinduer och Pakistan med en majoritet av muslimer.

Det brittiska styret var över, men delningen ledde till att subkontine­nten drogs in i en ny period av oro och blodsutgju­telser.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden