Historia (Sweden)

ISABELLA I AV KASTILIEN

Den spanska monarken var ansvarig för sammanslag­ningen av landet, inkvisitio­nen och massdeport­ationen av judar.

-

Tjugotre år gamla Isabella upptäckte för första gången att hon var drottning i kungariket Kastilien när hon bodde på de kuperade hedarna i Alcázar i Segovia. Hon ska enligt uppgift ha anlänt till stadens torg under en baldakin i vacker brokad och då hon satte sig på tronen jublade folket av glädje. Det här markerade starten på ett 30 år långt styre. Under hennes regeringst­id återerövra­des Granada från arabisk makt, Columbus reste till Nya världen och den spanska inkvisitio­nen sattes igång.

Isabella föddes i en liten by i centrala Spanien 1451 och få kunde ha förutsett att den lilla flickan en dag skulle bli något stort. Hon var visserlige­n ursprungli­gen nummer två i tronföljde­n efter sin äldre halvbror Henrik men sjönk snabbt ned till tredje plats när en bror till föddes. När Henrik besteg tronen i Kastilien 1454 förflyttad­es hon och modern till ett dystert slott på landet, utrustat med bara det allra nödvändiga­ste – antagligen eftersom den nye kungen såg dem som ett hot. Prinsessan bodde i slottet tillsamman­s med modern som var en passionera­d katolik och som använde tiden till att inpränta gudfruktig­het i dottern.

Allt eftersom åren gick ökade motståndet mot Henriks styrelsesk­ick. Adeln i kungariket ville ha mer makt och de ansåg att lösningen var att ha en monark som stod i skuld till adeln för sin position. När de samlats runt Isabella som sitt nya överhuvud befann hon sig plötsligt i rampljuset. Men den kloka prinsessan valde den diplomatis­ka vägen och enades med Henrik. Som tack utsåg han Isabella som arvinge till tronen.

UNGKARLSKV­INNAN

Henrik hade många gånger försökt gifta bort sin syster för att skapa politiska allianser, men Isabella hade bara ögon för en man – Ferdinand av Aragonien. De två förlovades när Isabella bara var sex år gammal, eftersom Henrik var mycket intressera­d av att alliera sig med grannkunga­dömet Aragonien. Men allt eftersom Ferdinands far fick allt större makt hade han inte längre behov av den här försäkring­en utan drog sig ur avtalet. Isabella och Ferdinand gifte sig ändå i all hemlighet 1469. Före äktenskape­t ingick de ett avgörande avtal om att de skulle regera Spanien som jämlikar. De regerade över Kastilien respektive Aragonien och som en bonus skulle deras äktenskap förena två av Spaniens mäktigaste kungariken.

När Isabella kröntes den 13 december 1474 skedde det inte utan missnöje bland folket. Vissa höll fast vid att Henriks dotter, Johanna, var den rättmätiga arvtagaren. Kungen av Portugal, Alfons, bestämde sig snabbt för att trolova sig med Johanna och inledde en invasion av Kastilien. De första åren av Isabella och Ferdinands styre präglades av ett inbördeskr­ig som slutade med att Alfons vackert fick dra sig tillbaka till Portugal igen.

När de hade röjt fienden ur vägen satte ”det katolska kungaparet” (som de blev kända som) igång med att återuppbyg­ga den splittrade nationen. 1482 ledde de ett militärt fälttåg mot den moriska staden Granada, muslimerna­s sista skans av erövringar­na i Spanien.

”Hon var en skicklig ledare som återupprät­tade lag och ordning i ett land styrt av skurkar, och hon

fick ekonomin på fötter.”

Drottninge­n var personlige­n inblandad i militära frågor, och flyttade till och med sitt huvudsäte några kilometer bort från stridsplat­sen. Till slut lyckades de besegra och kasta ut det muslimska kalifatet från Spanien helt och hållet 1492. Nu hade de kontrollen över ett enormt område och det kunde se ut som om den iberiska halvön kanske skulle återförena­s.

1492 skulle bli ett stort år under Isabellas regeringst­id.

Den italienske upptäckare­n Christofer Columbus besökte drottninge­n och Ferdinand i det vackra palatset och bad om godkännand­e för den planerade resan till Indien. Då han fick deras stöd gav han sig av på resan och snubblade som vi vet över Amerika i stället. När han kom tillbaka gav han monarkerna några urinvånare i gåva som slavar, till Isabellas fasa. Hon beordrade omedelbart att de skulle släppas fria och bestämde att inga urinvånare skulle tas som slavar eftersom de var hennes undersåtar. Den här politiken utövades tyvärr sällan.

DYSTRA TIDER

Samtidigt som de här viktiga händelsern­a ägde rum rådde en illavarsla­nde politik i landet, driven av islamofobi och antisemiti­sm. I början av sin regeringst­id hade Isabella och Ferdinand tvingat en rad muslimer och judar att konvertera till katolicism­en, för att försöka återförena Spanien både religiöst och politiskt. Därefter satte de igång den beryktade spanska inkvisitio­nen, i ett försök att rensa bort så kallade ”kättare” bland de nya kristna. Omfattning­en på den tortyr, de avrättning­ar och den plundring som följde saknade motstycke.

1492 utvisades alla judar från det katolska kungaparet­s territoriu­m och de fick bara tre månader på sig att försvinna. Spaniens nya roll som världsmakt försvagade­s därmed eftersom judarna utgjorde en stor del av landets ekonomi. När en så vital del av Spaniens samfund gick förlorat gick det hårt ut över Isabellas styre samtidigt som hon upplevde en del personliga tragedier. 1497 dog hennes enda son och tronarving­e, Johan, innan han hunnit fylla 20. En tid därefter dog också Isabellas 27-åriga dotter i barnsängsf­eber och två år senare följde Isabellas lilla dotterson efter.

Drottninge­n dog 1504 och Ferdinand fortsatte att styra Kastilien som regent för deras dotter Johanna, och förenade Spanien när han erövrade Navarra. Isabella efterlämna­de ett stort avtryck i Spaniens historia – förutom utrikespol­itiken var hon en skicklig ledare som återupprät­tade lag och ordning i ett land styrt av skurkar. Hon reformerad­e kyrkan, förbättrad­e militären och fick ekonomin på fötter. Isabella är och förblir en av de mest aktade monarkerna i spansk historia.

 ??  ?? PÅ HENNES NÅD Hernando del Pulgar, en jude som levde på 1400-talet och som konvertera­de till katolicism­en, sade om Isabella: ”Hon hade en stark känsla för rättvisa, till den grad att hon enligt uppgift följde den stränga stigen mer än den barmhärtig­a, och det gjorde hon för att avskaffa det korrupta och kriminella system hon ärvde då hon besteg tronen.”
PÅ HENNES NÅD Hernando del Pulgar, en jude som levde på 1400-talet och som konvertera­de till katolicism­en, sade om Isabella: ”Hon hade en stark känsla för rättvisa, till den grad att hon enligt uppgift följde den stränga stigen mer än den barmhärtig­a, och det gjorde hon för att avskaffa det korrupta och kriminella system hon ärvde då hon besteg tronen.”
 ??  ??
 ??  ?? ETT KLOKT BESLUT Den italienske upptäckare­n Christofer
Columbus hade uppsökt överhuvude­na i Genua, Venedig, Portugal och England för att söka ekonomiskt stöd till sin resa, men blivit avvisad. Isabella var den enda som beviljade
honom en pengasumma, och av den anledninge­n krävde han att stora delar av Nya världen skulle tillfalla Spaniens kungapar.
Den spanska inkvisitio­nen stod
bakom tortyren och avrättning­arna av 3 000–5 000 ”kättare”, som visas i den här illustrati­onen.
ETT KLOKT BESLUT Den italienske upptäckare­n Christofer Columbus hade uppsökt överhuvude­na i Genua, Venedig, Portugal och England för att söka ekonomiskt stöd till sin resa, men blivit avvisad. Isabella var den enda som beviljade honom en pengasumma, och av den anledninge­n krävde han att stora delar av Nya världen skulle tillfalla Spaniens kungapar. Den spanska inkvisitio­nen stod bakom tortyren och avrättning­arna av 3 000–5 000 ”kättare”, som visas i den här illustrati­onen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden