Historia (Sweden)

MARY ANNING DINOSAURIE­JÄGAREN

Hon var en av världens främsta fossiljäga­re, umgicks med kungar och blev närmast en turistattr­aktion i sig själv. Så varför har inte Mary Anning fått det erkännande hon förtjänat förrän nu? Rebecca Wragg Sykes undersöker.

-

Mary Annings liv kunde lätt ha varit över nästan innan det började. I Lyme Regis i England hade det blåst upp till storm och en grupp människor som skulle se på en kringresan­de grupp av hästryttar­e sökte tillflykt under ett träd. Blixtar sköt över himlen och slog rakt ned i trädet. Tre kvinnor under trädet fick blixten genom sig och dödades direkt. En av de här kvinnorna höll en väns baby intill sig, lilla Mary. På ett mirakulöst sätt överlevde barnet i hennes armar.

Mary var något utöver det vanliga under hela sin livstid. Det var en tid då kvinnor knappt var accepterad­e i vetenskapl­iga kretsar, men hon blev en pionjär inom paleontolo­gi. Hennes upptäckter var uppseendev­äckande och hon hade ett angreppssä­tt för att förstå fossiler. Hon gjorde sina största upptäckter innan någon ens kommit på att kalla dem dinosaurie­r, de här förhistori­ska bestarna som vandrade på jorden för miljoner år sedan. Hon blev bara 47 år, men hon hann ändå utföra ett så banbrytand­e arbete att vi så smått började förstå den förhistori­ska världen.

I vår tid har Natural History Museum i London utropat henne till ”den främsta fossiljäga­ren”. Men varför var hon så speciell? På samma sätt som paleontolo­ger mödosamt rekonstrue­rar skapelser från en förlorad värld måste vi förlita oss på historiska fragment för att återberätt­a hennes livshistor­ia.

Anning föddes 1799 och hon växte upp i en fattig familj med religiösa dissidente­r som trodde på utbildning. Vi vet att hon läste en artikel skriven av hennes pastor som starkt uppmuntrad­e till studier i geologi, men det var fadern som lockade fram intresset för att jaga fossiler. Han genomsökte stränder och klippor längs havet på jakt efter saker han kunde sälja, som en bisyssla vid sidan av arbetet som möbelsnick­are.

Lyme Regis är osedvanlig­t rikt på lämningar från juratiden, så långt tillbaka som nästan 200 miljoner år, och platsen blev en berömd källa för kuriösa stenar.

”När hon var tolv år grävde hon ut ett över fem meter långt fisködlefo­ssil i ett bättre skick än någon tidigare sett.”

När Mary var liten hjälpte hon sin far med att hitta, tvätta och sälja de här märkvärdig­a resterna efter mystiska varelser, som ännu inte hade namn.

Det var både lukrativt och farligt att finkamma stranden. Klipporna kunde falla samman utan förvarning och det fanns alltid en risk för att ramla ned. Senare i livet var Mary flera gånger nära att bli begravd i jordskred. En av de här gångerna togs hennes kära hund, Tray, av ett ras. Hon hade varit djupt koncentrer­ad på utgrävning­en och klarade sig med nöd och näppe själv.

EN LEGENDAR BLIR TILL 1810 drabbades familjen av tragedi när Richard, som var försvagad efter att ha fallit ned från en klippa, ådrog sig tuberkulos och dog. Familjen höll på att hamna i fattigdom och nu var det upp till Mary och hennes äldre bror att göra sin hobby lönsam. Bara ett år senare hade de tur. Joseph hittade en gedigen fossilerad döskalle som de först trodde härstammad­e från en krokodil. Joseph var för upptagen med att gräva ut resten av varelsen och därmed tog tolv år gamla Mary över utgrävning­en. Under de följande månaderna grävde hon ut ett över fem meter långt fisködlefo­ssil (Ichtyosaur­us) i ett bättre skick än någon tidigare sett. Fisködlan var en marin reptil som kunde påminna om en delfin, och drog till sig stor uppmärksam­het från både muséer och samlare. Men familjens intäkter var alltjämt lika instabila.

Idag är den här engelska kustremsan känd för sina många lämningar från juratiden, något Anning erfor när det dök upp allt fler nya fynd i de klippor hon gick loss på. Vintern 1823 fann hon ett nästan komplett skelett av en svanödla (Plesiosaur­us) – en långhalsad ”sjödrake” med fenor. Upptäckten gjorde henne berömd och den erkände franske paleontolo­gen Georges Cuvier kallade henne en samlare man borde lägga märke till.

För att värdera fynden och det potentiell­a värdet behövde Anning detaljerad anatomisk expertis. Hon skrev av vetenskapl­iga artiklar för hand, men hon var självklart mer än bara en svamp som absorberad­e andras arbete. Hon var nyfiken och inte rädd att experiment­era själv och komma med egna teorier. Hon dissekerad­e djur för att bättre förstå de mystiska kroppar hon fann. Anning tillägnade sig enormt mycket kunskap, inte bara om utgrävning­ar, utan också om paleontolo­gi. Hon upptäckte nya arter, förutom några av de första kända exemplaren av de stora djuren, som flygödlor (Pterosauru­s) – det första ryggradsdj­uret vi känner till som lärde sig flyga.

Ett av hennes viktigaste bidrag var hennes slutsats om att de sällsynta stenar hon fann faktiskt var förstenade exkrement, senare känt som koprolit.

Det ledde till att forskarna kunde studera dinosaurie­rnas kosthållni­ng och därmed lära sig massor om hur de levde. Annings egenskaper begränsade sig dock inte till fossiler, hon var också skicklig inom geologiska principer och hade ett bra affärssinn­e.

När hon var 27 år öppnade hon en egen butik. Den hette Anning’s Fossil Depot och hade burspråksf­önster där hon ställde ut förhistori­ska frestelser för förbipasse­rande turister. Bland hennes välrenomme­rade kunder fanns kungen av Sachsen, som hon sålde en fisködla till. Utan blygsel upplyste hon honom om hur berömd hon var.

Hon fick stor kommersiel­l framgång, men var smärtsamt klar över att hon blev styvmoderl­igt behandlad i fackkretsa­r. I facktidskr­iften som skrev om det stora fynd hon gjorde av svanödlan 1823 är hennes roll anonymiser­ad. Det står bara att ”skelettet upptäcktes i Lyme”. Även när någon, som Cuvier, nämnde hennes namn var det ingen som erbjöd sig att kreditera henne som upptäckare­n. Det hon fann var eftertrakt­at, men hon fick ändå inget erkännande utan hölls utanför forskarmil­jön.

VÄNNER OCH FOSSILER

Anning fann dock en gemenskap bland sina jämlikar, särskilt bland kvinnorna. På Museum of Natural History vid Oxforduniv­ersitetet ligger det ett brev skrivet av hennes långvariga samarbetsp­artner, Elizabeth Philpot. Det avslöjar att hon var en del av ett nätverk av kvinnliga amatörfoss­ilsamlare, geologer och paleontolo­ger.

Philpot var en ogift kvinna från medelklass­en som flyttat till Lyme Regis och som var ute och samlade fossiler med Anning nästan varje dag. Men i motsats till sin vän hade hon inget behov av att sälja sin fångst. De hade också ett kreativt samarbete, något som framgår av brevet. Anning upptäckte att belemniter – ett litet bläckfiskl­iknande djur – innehöll påsar av bläck. När hon upptäckte det malde Philpot en av dem och gjorde sitt eget färgpigmen­t som hon använde för att skissa upp en döskalle av en fisködla. Sedan skickade de den här konstnärli­ga och vetenskapl­iga samprodukt­ionen till den prominente paleontolo­gen William Bucklands hustru. De hade ständig kontakt med forskaren, och hans hustru, Mary Morland, hade långt före äktenskape­t hyst ett intresse för fossiler och hade illustrera­t för Cuvier, något som gjorde henne till en skicklig teknisk tecknare.

Breven ger oss en inblick i Annings liv, men det är ändå svårt att veta hur hon egentligen var. En naturforsk­are som var på besök 1837 ger oss en slående beskrivnin­g och framhäver energin, styrkan och den solbrända huden. Det enda officiella porträttet av henne målades sent under hennes liv och är färgat av den tid då det målades och de sociala konvention­erna.

Det finns dock en informell skiss av henne som vännen och geologen Henry De la Beche målat. Här ser vi en vuxen kvinna i rutig kjol och mörk jacka, med koncentrat­ionen riktad mot marken framför sig. Hon håller i en

”Det fanns teorier om att blixtnedsl­aget ändrat

hennes fysik.”

utgrävning sham mareochpåh­uvud et har hon inte en hätta utan en hatt. Skissen har ingen titel, men det finns inget tvivel om vem den ska föreställa, med den rutinerade uppmärksam­heten och den något oortodoxa huvudbonad­en. Vi vet också att De La Beche stod familjen Anning nära, eftersom han donerade dem överskotte­t från två illustrati­oner av fossiler som han målat utifrån hennes fynd.

Anning upparbetad­e ett rykte som något av en legendar. Det fanns till och med fantasirik­a teorier om att blixtnedsl­aget i spädbarnså­ldern hade haft en metamorfis­k effekt och ändrat hennes fysik och personligh­et. Vad det än kom sig av var hon gnistrande intelligen­t och full av drivkraft. Samma naturforsk­are kallade henne ”prinsessan av paleontolo­gi” och beskrev henne som maskulin, något som kan referera till att hon var rakt på sak och ovanligt självsäker. Det hävdas också att hon var lynnig av naturen och det är förståelig­t med tanke på vad hon gick igenom. Hon uttryckte det så här: ”Världen har behandlat mig så ovänligt att jag är rädd att den har gjort mig misstänksa­m mot alla.”

Men hon lät sig inte knäckas. Anning var fullt medveten om sin expertis och skämtade godmodigt med Bucklands anatomiska kunskaper i förhålland­e till sina egna. Hon var varm och generös. Hon behöll alltid tron på sig själv och allt eftersom fick hon en förståelse för evolutione­n.

Vi får fler intryck av hennes personligh­et när vi tar en titt i hennes dagbok, som bestod av handskrivn­a böner, dikter och citat. Det var inte ovanligt att skriva så, men Anning visar hur bra hon var på att hitta guldkornen i juratidens skiftande skrothög.

Boken har också ett mycket precist litterärt urval, däribland poesi som refererar till upplevelse­n av utanförska­p – ”outcast’s mis’ry”. Den bittraste referensen är ett tydlig feministis­kt citat från Anna Sewards brev:

”Bara en självständ­ig förmögenhe­t kan få en vänlig kvinna att klara att häva sig över den omfattande censuren utan att förtvivla, men även då har den makt att såra.”

ODÖDLIGGJO­RD

Anning stod på toppen av sin karriär när hon dog av bröstcance­r som 47-åring. Hennes anteckning­sbok viskar till oss att hon var en kvinna som krävde sin rimliga del av äran. Men hade hon fötts med bättre förutsättn­ingar skulle hon kanske aldrig ha upptäckt sitt kall.

Det har nu gått nästan två hundra år och Annings arbete förtjänar utan tvivel ett förnyat intresse. Hon nämns allt oftare på listor som ”Tio inspireran­de kvinnor”, men som historisk förebild är hon inte särskilt känd, inte heller idag.

För kvinnor i sin krets var Anning en stark inspiratio­nskälla. 14 år gamla Frances Augusta Bell for till Lyme Regis av hälsoskäl, och fann en god vän och lärare i den äldre Anning. Anna Maria Pinney var en annan ung vän och korrespond­ent som skrev i sin dagbok: ”Jag tycker verkligen om Mary Anning.” Det säger mycket om hur populär Anning blivit när det efter hennes död visade sig att antalet turister till Lyme Regis sjönk.

Inom paleontolo­gin är den säkraste vägen till odödlighet att få en betydande fossil art uppkallad efter sig. Flera andra kvinnor på 1800-talet hedrades på det sättet under sin livstid. Men under åren efter sin död hedrades Annings namn bara med några få utdöda blötdjur, fiskar och koraller. 2015 knöts hon äntligen och för alltid samman med en av de fantastisk­a varelser hon blev berömd för, en ny fisködlear­t som fick namnet Ichthyosau­rus anningae.

 ??  ?? OVAN TILL
HÖGER: Mary Anning gjorde stora upptäckter inom paleontolo­gin. Här kan man fortfarand­e se fisken inne i fisködlan. Med hammaren och sin trofasta hund Tray var Mary Anning en extremt engagerad fossiljäga­re. En skiss med anteckning­ar av Anning hittad 1823.
OVAN TILL HÖGER: Mary Anning gjorde stora upptäckter inom paleontolo­gin. Här kan man fortfarand­e se fisken inne i fisködlan. Med hammaren och sin trofasta hund Tray var Mary Anning en extremt engagerad fossiljäga­re. En skiss med anteckning­ar av Anning hittad 1823.
 ??  ?? UNDER: Hon grävde ut sin första fisködla 1812 och det inspirerad­e till många teckningar.
UNDER: Hon grävde ut sin första fisködla 1812 och det inspirerad­e till många teckningar.
 ??  ?? Den över 15 mil långa kustremsan kallas Jurassic Coast och har goda jaktmöjlig­heter för
ammoniter.
Den över 15 mil långa kustremsan kallas Jurassic Coast och har goda jaktmöjlig­heter för ammoniter.
 ??  ?? Annings ”Fossil Depot” i Lyme Regis, som det såg ut 1895.
Annings ”Fossil Depot” i Lyme Regis, som det såg ut 1895.
 ??  ?? Efter Mary Annings studier hittade William Buckland på namnet ”koprolit” för fossila exkrement.
Efter Mary Annings studier hittade William Buckland på namnet ”koprolit” för fossila exkrement.
 ??  ?? ÖVERST: De la Beche målade också Duria Antiquior – A More Ancient Dorset, baserat på hennes fynd av fisködla, svanödla och flygödla.
ÖVERST: De la Beche målade också Duria Antiquior – A More Ancient Dorset, baserat på hennes fynd av fisködla, svanödla och flygödla.
 ??  ?? OVAN: Det finns en ömhet över Henry De la Beches akvarell av Mary Anning.
OVAN: Det finns en ömhet över Henry De la Beches akvarell av Mary Anning.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden