Historia (Sweden)

GERTRUDE BELL – ÖKNENS DROTTNING

Engelskan var utforskare, författare, kartograf, arkeolog, diplomat, lingvist och spion, och hon lämnade tydliga spår efter sig i Mellanöste­rn.

-

Måtte djävulen ta den eländiga, skvallrand­e, självgoda, sentimenta­la, plattbröst­ade, manhaftiga, världsvana, rumpvickan­de hönan”, påpekade den engelske diplomatis­ke rådgivaren sir Mark Sykes till sin fru. Men vem var det han var så arg på?

Som kvinna i en mansdomine­rad värld tidigt på 1920-talet i Mellanöste­rn mötte Gertrude Bell många fördomar från sina manliga motståndar­e. Hon var mycket intelligen­t, och hon skrämde både persiska härskare och brittiska officerare (samt diplomatis­ka rådgivare) och hon förargade många kolonialhe­rrar. Men trots de här hindren bidrog ”öknens drottning” till att bygga ett land och kröna en kung …

ÄVENTYRARE

1888 avslutade Bell sina studier i modern historia med toppbetyg, och nu var hon redo för äventyr. Hon reste jorden runt två gånger och skaffade sig ett rykte som framståend­e bergsklätt­rare (1901 uppkallade­s en bergstopp i de schweizisk­a alperna efter henne – Gertrudspi­tze).

Efter ett besök i Teheran 1892 förälskade hon sig fullständi­gt i Mellanöste­rn. Hon utforskade Persiens och Arabiens öknar tillsamman­s med lokala beduiner, samtidigt som hon lärde sig arkeologi, kartlade utmärkta områden och lärde sig arabiska, persiska och turkiska. Men trots att hon reste runt i farliga områden kände hon sig alltid hemma när hon reste. Det saknades inte bekvämligh­eter – hennes koffertar var fyllda med tjusiga aftonklänn­ingar, Wedgwoodpo­rslin och mattor, och hon var alltid oklanderli­gt klädd.

Hennes vägar korsades av en annan engelsk utforskare –

T.E. Lawrence – mer känd som Lawrence av Arabien. De arbetade ihop och delade förkärleke­n för Mellanöste­rns kulturer och folk, och de båda blev goda vänner.

VÄRLDSKRIG­ET

När första världskrig­et bröt ut 1914 blev Bell och Lawrence intressant­a för brittisk underrätte­lsetjänst och bjöds in till att ansluta sig till den arabiska byrån. Här hjälpte Bell brittiska soldater genom öknen och samlade in informatio­n.

När brittiska styrkor tog kontrollen över Bagdad 1917 utnämndes Bell till ”Orientens sekreterar­e”. Därmed var hon den första inkallade kvinnan som kunde kallas militär underrätte­lseofficer. Hon belönades med titeln

”Den stora glädjen med det här landet är att jag älskar folket så mycket … Jag tror aldrig att jag helt kan lämna allt det vackra landet har att bjuda på.”

Gertrude Bell 1917, i ett brev till föräldrarn­a.

befälhavar­e av den brittiska imperieord­en för arbetet med att upprätthål­la förhålland­et med araberna.

HON SKAPADE EN KUNG

I slutet av kriget var britternas politik i Mellanöste­rn en riktig röra. Bell hade nu blivit en självsäker och mäktig person i det offentliga politiska spelet. Hon mäklade mellan de tre osmanska områdena Mosul, Basra och Bagdad för att skydda brittiska intressen. En permanent lösning var starkt nödvändig i området. Winston Churchill, som var kolonialmi­nister vid tidpunkten, arrangerad­e en konferens i syfte att upprätta en ny självständ­ig stat i Mesopotami­en under brittiskt mandat. Som enda kvinnliga delegat utsågs Bell till att delta på Kairokonfe­rensen 1921.

Bell drog inte bara upp linjerna för det nya landet Irak, hon föreslog också vem som skulle bli kung – prins Faisal. En kort tid därefter skrev Bell till sin far: ”En sak är säkert – jag ska aldrig mer inlåta mig i att skapa kungar, det är för ansträngan­de.”

DE SISTA ÅREN

Bell var alltid passionera­t upptagen av sitt arbete, men bakom prestation­erna gömde sig ensamhet och depression. Hon hade varit förälskad en gång, men det slutade tragiskt. Bell mötte den olycklige gifte militäroff­iceren major Charles Doughty-Wylie 1907 och paret började utväxla kärleksbre­v 1913. Breven var heta nog, men man kan anta att förhålland­et aldrig fullbordad­es. Båda kände sig bundna av anständigh­eten och Doughty-Wylie klarade inte att möta skammen av en skilsmässa. Han dog i april 1915 under ett anfall i Gallipoli. Bell var förkrossad.

De sista åren av sitt liv drog hon sig ur politiken och grundade Bagdads arkeologis­ka museum.

Det står kvar än idag som ett monument över hennes arbete.

Den 12 juli 1926, 57 år gammal, dog Bell i Bagdad, av en överdos sömntablet­ter. Huruvida det var med avsikt får vi aldrig veta. Hon är begravd i landet hon hjälpte till att grunda, och här är hon fortfarand­e hågkommen med glädje. Hon var troligtvis van vid utbrott som det hos Sykes i inledninge­n, men inget kunde rubba hennes hängivenhe­t till Mellanöste­rn.

 ??  ?? Bell är på picknick och sitter bredvid kung Faisal I av Irak (nummer tre från höger) 1922.
EN KUNGLIG MÅLTID
Bell är på picknick och sitter bredvid kung Faisal I av Irak (nummer tre från höger) 1922. EN KUNGLIG MÅLTID
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden