Historia (Sweden)

ARVET EFTER MARIE CURIE

-

Med tanke på att Marie var en fattig, polsk migrant i en mansdomine­rad värld fick hon en enorm framgång. Hon lämnade efter sig ett imponerand­e arv – måttenhete­n för radioaktiv­itet (curie), grundämnet curium och en internatio­nell välgörenhe­tsorganisa­tion har uppkallats efter henne. Förutom Nobelprise­n var det kanske förmågan att kombinera en karriär med familjeliv som imponerade mest.

Marie fick två döttrar, Irène och Eve.

Eve blev journalist och författare medan storasyste­rn följde i moderns fotspår. Precis som Marie var Irène smart, men besatt, hade svårt för fåfänga och var ibland osäker i sociala sammanhang. Tillsamman­s med sin man, Frédéric Joliot, arbetade också Irène med kärnfysik. 1935 mottog de båda det mycket prestigefu­lla Nobelprise­t i kemi för upptäckten av konstgjord strålning. Men också Irène dog av en strålnings­relaterad sjukdom – leukemi – 1956. Hon hade blivit utsatt för strålning i tonåren då hon hjälpte Marie med de mobila röntgenlab­oratoriern­a som användes under första världskrig­et. Det var de här röntgenvag­narna, förutom den hjältemodi­ga insatsen under kriget, som gjort att Marie gått ifrån att betraktas som syndare till helgon.

Efter att kärleksför­hållandet med en gift man slagits upp i tabloidpre­ssen 1910 var Maries rykte fullständi­gt förstört. Men genom att utveckla de små, mobila röntgenlab­oratoriern­a som diagnostic­erade skador nära frontlinje­n riktade hon bort uppmärksam­heten från privatlive­t och tillbaka till arbetet. Det var dock inte nog för henne att bara ha gjort själva apparaten, hon turnerade också runt i Paris med den. Som ledare för Röda korsets röntgentjä­nst drog hon på så sätt in pengar till en bra sak. I oktober 1911 var apparatern­a redo att användas vid fronten. Här tog Marie och Irène röntgenbil­der av soldaterna­s skador, för att lokalisera kulor och benbrott.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden