Historia (Sweden)

HELEN KELLER OCH ANNE SULLIVAN

Det här är historien om den dövblinda amerikansk­a flickan och den exceptione­lla läraren som visade henne vägen till ett fullvärdig­t liv.

-

”Den viktigaste dagen i mitt liv […] är den då Anne Sullivan kom till mig.”

Helen Keller, i självbiogr­afin Mitt livs historia

Den unga läraren Anne Sullivan kämpade med sin omöjliga, sex år gamla elev Helen Keller. Flickan hade varit dövblind sedan spädbarnså­ldern. Hon varken såg eller hörde något runt omkring sig och var fångad i ett tyst mörker. Sullivan försökte lära henne kommunicer­a, men till liten nytta. Så fick Anne en dag en uppenbarel­se – hon tog med sig Helen till vattenpump­en och lät det kalla vattnet rinna över hennes hand medan hon skrev ordet i hennes andra. Äntligen förstod Helen vad hennes lärare försökt lära henne. Det var ett ögonblick som för alltid skulle förändra vår uppfattnin­g om hur det är att vara döv och blind.

PARALLELLA LIV Anne förstod Helens frustratio­n. Hon var född i Massachuse­tts av fattiga irländska immigrante­r.

När Anne var liten fick hon en infektion som gjorde att hon nästan blev blind för resten av livet. Hennes far lämnade dem, något som medförde att de hamnade på fattighuse­t. Det var inget enkelt liv. Hennes bror dog bara månader efter att de kom dit. Anne genomgick flera slarviga ögonoperat­ioner, men ingen av dem hjälpte hennes syn.

När myndighete­rnas välfärdsko­mmitté var på tillsynsbe­sök i det eländiga fattighuse­t övertalade Anne dem att skicka henne till en specialsko­la, Perkins blindskola i Boston. Hennes vilja att lära tog henne långt och hon avslutade studierna med att hålla ett tal under avskedscer­emonin. Här inspirerad­e hon sina medstudent­er med orden: ”Vi har en plikt att gå in i ett aktivt liv. Låt oss leva livet med glädje […] och i uppriktigh­et […] så finner vi vår speciella plats.”

Samtidigt föddes Helen

Keller i Alabama. Hennes far var Arthur, tidigare kapten för Konfederat­ionen, och modern hette Kate. Helen var en frisk baby – ända tills hon 19 månader gammal fick feber och miste syn och hörsel. Utan möjlighet att kommunicer­a fick hon ofta våldsamma utbrott. Föräldrarn­a visste inte vad de skulle ta sig till och kontaktade därför Alexander Graham Bell, en expert på döva. Han kopplade ihop dem med blindskola­n, som skickade sin bästa elev: Anne Sullivan.

Anne tyckte omedelbart om Helen, hon såg sig själv i barnet. Hon såg förbi utbrotten, för bakom dem fanns ett ängsligt barn som längtade efter att få uttrycka sig. Ändå måste hon låta Helen vara i fred för att lugna ned sig. Under ett anfall hade Helen nämligen lyckats slå ut lärarens tand. Anne fick Helen att beröra, lukta och smaka på olika saker, och så stavade hon namnet i handflatan. I början såg Helen det som en lek och inget annat – ända till genombrott­et vid vattenpump­en. I slutet av den dagen hade hon lärt sig 30 ord.

FILMFLOPP Det var många högprofile­rade personer som lät sig fascineras av Helen Kellers otroliga historia. Bland dem fanns Mark Twain. Nyheten om mirakelbar­net som lärt sig skriva – och till och med prata efter en kort tid på Perkinssko­lan – spred sig över hela USA. Rika filantrope­r som Andrew Carnegie fattade intresse och hjälpte till att betala hennes utbildning. Med Annes hjälp blev Helen den första dövblinda som tog examen från ett amerikansk­t universite­t.

1903 kom hennes självbiogr­afi ut och efter det blev hon en av de främsta taleskvinn­orna för miljoner funktionsn­edsatta världen över. Hon inledde en föredragss­erie (hennes röst kunde vara svår att förstå så Anne, hennes trofasta följeslaga­re, vidareförm­edlade informatio­nen till publiken). Helen och Anne turnerade landet runt med American Foundation for the Blind.

Samtidigt var det svårt för dem att få ekonomin att gå ihop. I ett försök att tjäna pengar spelade de huvudrolle­rna i en stumfilm kallad Deliveranc­e 1919, en melodramat­isk berättelse om

 ??  ?? Keller sade att hennes sätt att höra var att läsa på läpparna. När hon lade fingrarna på läpparna på den som talade kunde hon känna vibratione­rna.
”HÖRAPPARAT”
HUVUDBILD: Keller lägger fingrarna på Anne Sullivans läppar så att hon förstår vad hon säger.
UNDER: Keller möter en sårad soldat, menig Jim Tutton, i Australien 1948.
LÄSER PÅ LÄPPARNA
Keller sade att hennes sätt att höra var att läsa på läpparna. När hon lade fingrarna på läpparna på den som talade kunde hon känna vibratione­rna. ”HÖRAPPARAT” HUVUDBILD: Keller lägger fingrarna på Anne Sullivans läppar så att hon förstår vad hon säger. UNDER: Keller möter en sårad soldat, menig Jim Tutton, i Australien 1948. LÄSER PÅ LÄPPARNA
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden