Historia (Sweden)

MED BORG ARRÄT TS AK TI VIS TEN ROSA PARKS

När en kvinna vägrade att resa sig från sitt bussäte ledde det till en omfattande proteströr­else mot segregatio­n och orättvisor.

-

Afroamerik­aner hade brutit mot segregatio­nsslagarna med vilje på offentliga transporte­r innan Rosa Parks gjorde det, till och med i hennes hemstad Montgomery i Alabama. Där hade 15 år gamla Claudette Colvin blivit arresterad nio månader tidigare för samma överträdel­se: att vägra lämna ifrån sig bussätet. Ändå var det Parks berömda handling när hon vägrade som skulle starta den omfattande medborgarr­ättsrörels­en.

Torsdagen den 1 december 1955 var Parks klar på det tunga jobbet som sömmerska på ett varuhus. Hon klev på bussen och tog plats bakom ”Endast vita”-sektionen. Snart blev alla säten upptagna. När en vit man kom på bussen och ställde sig i mittgången beordrade busschauff­ören, James Blake, fyra svarta passagerar­e att flytta sig, bland dem den 42-åriga Parks. Det var inte första gången hon hamnade i bråk med Blake. 1943 kastades hon av bussen för att hon gick på i den främre änden och inte där bak.

De reste sig, men Parks satt kvar. Hon var inte fysiskt trött, så som det har hävdats, men hon var trött på att behöva ge efter hela tiden. Parks hade i många år varit en ivrig aktivist och medlem av National Associatio­n for the Advancemen­t of Colored People (NAACP, Nationella föreningen för förbättrin­gar för de färgade) och hon visste mycket väl vad konsekvens­erna var för att vägra resa sig.

Hon arresterad­es.

Edgar Nixon, ledare för den lokala avdelninge­n av NAACP, och advokat Fred Gray fick höra talas om Parks historia. De hade väntat på en möjlighet att pröva segregatio­nslagarna i rätten. De menade att Parks var perfekt för att lyfta frågan och hon gick med på det. Det stod henne dyrt på det personliga planet. Parks miste jobbet, försatte sin familj i fara och hotades till livet för det hon gjorde.

Dagen för rättegånge­n, den 5 december, organisera­des en bussbojkot­t, men det var bara början. Bussbojkot­ten i Montgomery varade i 381 dagar och ledde till att segregatio­nen avskaffade­s på bussarna i Alabama. Det gav upphov till medborgarr­ättsrörels­ens nästa steg: massmobili­sering, icke-våld och en karismatis­k ledare, Martin Luther King.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden