Historia (Sweden)

MAT OCH DRYCK

-

Vem uppfann champagnen? När producerad­es världens första tuggummi? När blev potatis poppis?

Människor har tuggat tuggummi i tusentals år – de antika grekerna smaskade på harts från mastixträd­et, men det var inte rosa.

På 1920-talet experiment­erade Walter E. Diemer, en revisor hos tuggummipr­oducenten Fleer Chewing Gum Company i Philadelph­ia, med nya recept på fritiden. Allt han testade måste bli rosa eftersom det var det enda färgämnet som tillverkar­en hade. Diemer själv hävdar att han råkade framställa det som skulle bli bubbelgumm­et som vi tuggar idag

– så formbart att det går att blåsa bubblor och så mjukt att det går att hålla fast med tänderna – av misstag.

Fleer skickade en last av Diemers uppfinning till en lokal godisaffär år 1928, och de sålde slut på mindre än en dag. Diemer blev extatisk och utbildade till och med butikspers­onalen, för det var viktigt att de kunde lära kunderna att blåsa en riktig ”dubbelbubb­la”.

 ??  ??
 ??  ?? BUBBLAN SOM SPRACK Tuggummiti­llverkaren The Fleer var ensam på marknaden tills märket Bazooka lanserades efter andra världskrig­et.
BUBBLAN SOM SPRACK Tuggummiti­llverkaren The Fleer var ensam på marknaden tills märket Bazooka lanserades efter andra världskrig­et.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden