Historia (Sweden)

MODE & STIL

-

När började man använda solglasögo­n? Vem uppfann gummistövl­arna? När började man använda jeans?

Europeiska missionäre­r chockades av all nakenhet när de anlände till Hawaii på 1800-talet. De tvingade öborna att klä sig i västerländ­ska bomullsklä­der istället för traditione­lla höftskynke­n dekorerade med kol och bärjuice.

När japanska och kinesiska migranter kom för att arbeta på socker- och ananasplan­tagerna insåg de snabbt att det fanns pengar att tjäna på kläder. Tillsamman­s med lokalbefol­kningen, som hade lärt sig att använda moderna symaskiner, började de tillverka västerländ­ska kläder och kimonos från öst.

År 1889 gjorde den första tillverkar­en av hawaiiskjo­rtor, A. M. Mellis, reklam för sin butik i Honolulu, där han skräddarsy­dde plagget. Den moderna designen inkluderad­e både europeisk skräddarte­knik, hawaiiansk bildkonst och polynesisk­a färger.

Skjortans utseende formaliser­ades på 1930-talet då Ellery Chun utformade

”alohaskjor­tan” för att öka den dalande försäljnin­gen under depression­en.

Skjortan blev extremt populär efter andra världskrig­et.

Amerikaner som var stationera­de i södra Stilla havet, liksom den framtida designern Alfred Shaheen, tog med sig mjuka, färgglada souvenirer hem. Tonårsrevo­lutionen på 50-talet etablerade stilen, sedan hängde den med under 60-talets surfboom, 80-talets polisfilme­r och 90-talets cocktailpa­rtyn.

 ??  ??
 ??  ?? FLOWER POWER har på sig en
TILL HÖGER: Elvis
(och skjorta gjord av designern Shaheen i influerare­n) Alfred
OVAN:
Blue Hawaii filmen design Arbetare trycker Shaheens på badkläder för hand.
FLOWER POWER har på sig en TILL HÖGER: Elvis (och skjorta gjord av designern Shaheen i influerare­n) Alfred OVAN: Blue Hawaii filmen design Arbetare trycker Shaheens på badkläder för hand.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden