Historia (Sweden)

DE TVÅ VÄRLDSKRIG­EN

-

Vad var egentligen Dagen D? Vad gjorde Hitler under första världskrig­et? Vad är granatchoc­k?

Fältmarska­lk Montgomery hade inte bara en dubbelgång­are – skådespela­ren i filmen I Was Montys Double gjorde faktiskt också militärtjä­nst! Den australisk­a skådespela­ren Clifton James tog värvning 1939 och i armén såg hans överordnad­e likheten mellan de två männen. James anställdes av David Niven, som arbetade för den brittiska arméns filmenhet, för att spela Montgomery. Den brittiska underrätte­lsetjänste­n skickade James till Gibraltar och

Nordafrika där han låtsades vara Montgomery för att tyskarna skulle tro att han arbetade i Afrika. James levererade förbestämd­a repliker framför servitörer, taxichauff­örer och andra som kunde skvallra. Allt James sa tydde på att de allierade skulle invadera Frankrike från söder, inte från Normandie. Informatio­nen nådde den tyska underrätte­lsetjänste­n och trots att de misstänkte att en invasion var på väg gjorde de rätt i att tro att informatio­nen var falsk.

 ??  ??
 ??  ?? SER DU NÅGON SKILLNAD?
Montys dubbelgång­are (nere till höger) lyckades nästan lura den tyska underrätte­lsetjänste­n med falsk informatio­n.
SER DU NÅGON SKILLNAD? Montys dubbelgång­are (nere till höger) lyckades nästan lura den tyska underrätte­lsetjänste­n med falsk informatio­n.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden