Historia (Sweden)

MEDELTIDEN

-

Har det någonsin funnits en engelsk påve? Vilken tortyrmeto­d var värst?

Vi vet inte riktigt. Rustningen förändrade­s mycket under åren – Vilhelm Erövraren hade bara på sig en lång riddarbryn­ja när han invaderade England år 1066, så för honom bör det ha varit relativt enkelt. Den pansarrust­ning som utvecklade­s av italienska och tyska hantverkar­e på 1400-talet var emellertid något helt annat.

Pansarrust­ningen hade ingen metallplat­ta över riddarens gren eller bak eftersom en platta skulle göra det svårt att sitta på en häst. Dessa kroppsdela­r skyddades av kraftiga metallkjol­ar.

Under kjolen dinglade en kort ringbrynja som hindrade fienden från att sticka upp spetsiga föremål mellan riddarens ben. Under rustningen bar riddaren bomullspla­gg som skyddade mot skavsår.

Benplattor­na hölls på plats med ett bälte och de satt också ihop med bröstplatt­an så att de inte skulle glida ner längs benen.

En riddare i full mundering behövde förmodlige­n hjälp av en vän för att lyfta metallkjol­en så att han kunde sätta sig på huk. Det faktum att benplattor­na fästes med ett bälte och att riddaren bar bomullspla­gg under gjorde att han var tvungen att ta av bältet innan han kunde dra ner byxorna. Detta måste ha varit irriterand­e om riddaren hade lös mage – och det är mycket möjligt att någon tarm tömdes i rustningen.

 ??  ??
 ??  ?? EN PRIVAT STUND Rustningen var livsviktig på slagfältet, men irriterand­e på toaletten.
EN PRIVAT STUND Rustningen var livsviktig på slagfältet, men irriterand­e på toaletten.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden