Historia (Sweden)

ÅTALADE DJUR

-

Har djur blivit ställda inför rätta?

DJÄVULSK KYCKLING BROTT: Ungtupp lägger ägg. DOM: Brändes levande.

I den schweizisk­a staden Basel bevittnade man en djävulsk handling år 1474. En ungtupp la ett ägg. Efter en rättegång dömdes tuppen för kätteri och straffet blev att brännas levande. En dyster församling bevittnade hur den fjäderkläd­da barbaren offrades, lika allvarligt som avrättning­en av en människa.

OSKYLDIG ÅSNA BROTT: En åsna blev utnyttjad av en man. DOM: Mannen, Jacques Ferron, brändes levande.

Fransmanne­n Jacques Ferron blev tagen på bar gärning när han förgrep sig på en åsna i Vanves, Frankrike år 1750. Rättegånge­n fick stor uppmärksam­het. Prästen var en av många som vittnade till åsnans fördel och han kallade henne ”världens ärligaste”. Domstolen dömde att åsnan inte ”frivilligt hade deltagit i ägarens kriminella handlingar”. Ferron brändes levande.

BILLEBOOGI­E BROTT: Vivlar förstör en vingård. DOM: Okänd.

Att skada kyrkans egendom var ett allvarligt brott i tidigt modern tid och djuren riskerade att göra myndighete­rnas arga. När vivlar förstörde heliga druvor i St. Julien, Frankrike år 1587 såg man mycket allvarligt på händelsen och rättegånge­n pågick i åtta månader. Utfallet är okänt, men byborna flyttade skalbaggar­na medan rättegånge­n pågick.

RÄDDA RÅTTOR BROTT: Råttor förstörde en åker. DOM: Råttorna gick fria.

Advokaten Bartholome­w Chassenee fick ett rykte som en skicklig djurförsva­rare när han represente­rade en flock råttor i Frankrike år 1510. Gnagarna åtalades för att ha förstört ett kornfält, men när de inte dök upp hävdade Chassenee att hans klienter inte kunde närvara vid rättegånge­n utan att utsätta sig för fara på grund av katter och hundar. Dödsfrukta­n var ett giltigt skäl till frånvaro för människor och då borde det vara likadant för djur menade advokaten. Den paffa juryn sköt upp rättegånge­n på obestämd tid.

SVINIGT BROTT BROTT: En gris dödar ett barn. DOM: Hängning.

Av alla djur som dragits inför rätta är det grisen som har åtalats flest gånger. År 1494 arresterad­es en gris i närheten av Clermont, Frankrike, efter att ”ha kvävt och vanställt en baby i en spjälsäng”. Flera vittnen hävdade att grisen gick in i huset och attackerad­e barnet. Domaren förklarade grisen skyldig och dömde honom till döden genom hängning.

EN ARG KÄMPE BROTT: En elefant dödar sin skötare. DOM: Hängning.

En parad i Kingsport, Tennesse, fick ett abrupt och hemskt slut år 1916 när en cirkuselef­ant vid namn Mary (som regelbunde­t misshandla­des) blev arg och dödade sin skötare genom att stampa på hans huvud. Publiken blev galen och förvandlad­es till en blodtörsti­g folkmassa som ropade ”döda elefanten”. De försökte först skjuta henne, men kulorna orsakade bara skrapsår och det slutade med att hon hängdes från en kran.

APRABALDER BROTT: En primat tros ha varit en fransk spion. DOM: Hängning.

Under Napoleonkr­igen (1792–1815) var britterna skeptiska till allt franskt. När ett franskt skepp gick under utanför staden Hartlepool­s kust och bara en överlevand­e lyckades ta sig i land blev lokalbefol­kningen orolig över att det var en spion – trots att det var en apa. Enligt en lokal legend höll folket omedelbart en rättegång och djuret dömdes till döden genom hängning. Det är inte säkert att historien är sann, men befolkning­en kallas fortfarand­e för ”aphängare”.

EN GALEN KO BROTT: En ko välter en kvinna som dör. DOM: Avrättning.

En kvinna i tyska Sachsen dog år 1621 efter att en ko vält omkull henne. Kon åtalades vid den juridiska fakulteten på universite­tet i Leipzig och dömdes till döden. Bödeln fick order om att döda och begrava kon utan att flå den – det orena djurets kött fick inte ätas och man gjorde heller inget läder av kons hud.

GODA GRÖDOR BROTT: Mullvadar förstör grödor. DOM: Evig förvisning.

År 1519 förvisades en flock mullvadar för att ha förstört grödor i Stelvio (dagens Italien). Mullvadarn­as försvarsad­vokat protestera­de och domen mildrades genom att man la till en klausul om att ”de underjordi­ska däggdjuren med nyfödda ungar” skulle få 14 dagar anstånd innan de uppmanades att lämna staden.

SUGEN PÅ HONUNG BROTT: En björn stjäl honung. DOM: Staten fick en bot på 1 750 pund.

2008 hörde en makedonsk domare talas om en björn som hade attackerat en biodlarens kupor och stulit honung. Det vilda och fridlysta djuret dök inte upp i rätten och måste därför dömas i sin frånvaro. Björnen fälldes, men eftersom den inte hade någon ägare var staten tvungen att betala biodlaren för de trasiga bikuporna.

 ??  ?? En gris i knipa: en gris dömdes till döden för mord.
En gris i knipa: en gris dömdes till döden för mord.
 ??  ??
 ??  ?? Människor fruktade att ett ägg som kom från en hane skulle innehålla en djävulsk mördare.
Människor fruktade att ett ägg som kom från en hane skulle innehålla en djävulsk mördare.
 ??  ??
 ??  ?? Elefanten Mary hängdes från en kran.
Elefanten Mary hängdes från en kran.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden