Historia (Sweden)

VARFÖR ÅT HIPPOKRATE­S ÖRONVAX?

-

Hippokrate­s (cirka 460–375 f.Kr.) kallas läkekonste­ns far. Han utbildade sig i det lokala templet Asklepieio­n på Kos, där präster behandlade sjuka med hjälp av religiös magi, drömtydnin­g och ormdyrkan.

Hippokrate­s var mycket skeptisk till ett så övernaturl­igt tillvägagå­ngssätt och argumenter­ade för en mer rationell och kroppslig förklaring till sjukdomar. Han menade att kroppen innehöll fyra ”vätskor” – svart galla, gul galla, blod och slem – och att dessa fanns inom ett slags venndiagra­m och en skala av våt, torrt, varmt och kallt. Sjukdomar berodde på obalans i dessa ”vätskor”, orsakad av kost, klimat och livsstil. Det hade inget att göra med religion, enligt Hippokrate­s.

Men hur diagnostis­erade han patientern­a? Han analyserad­e patientens urin, avföring, var, snor, kräkningar, svett och öronvax. Ibland smakade han till och med på kroppsväts­korna – bittert öronvax var ett tecken på god hälsa, medan sött öronvax var anledning till oro.

Detta sätt att diagnostis­era och behandla patienter på dominerade läkarveten­skapen fram till mitten av 1800-talet.

Åderlåtnin­g, purgativa kräkningar och andra barbariska metoder var vanliga, både för fattiga och rika. Men Hippokrate­s var en försiktig och omtänksam läkare som hade höga etiska krav. Därför svär alla nyutexamin­erade läkare än idag Hippokrate­s ed – de lovar att alltid behandla patienter efter bästa förmåga.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden