Historia (Sweden)

Var Kung Herodes verkligen så ond?

-

Antikens monarker var inte direkt kända för att vara särskilt goda, men Herodes den store har nog värst rykte av alla. Han hade arabiskt ursprung och regerade mellan åren 47-4 f.Kr., under den romerska kejsaren. Herodes initierade ett antal ambitiösa byggprojek­t, bland annat en stor hamn i staden Qesarya vid Medelhavet och Herodium utanför Jerusalem. Hans icke-judiska bakgrund gick dock inte hem hos den religiösa eliten i Judeen, och Herodes menade att han var en marionettd­ocka för romarna i det politiska spelet.

Under de två sista åren av Herodes regeringst­id utvecklade han svår paranoia och dödade en av sina fruar och två av sina söner. Han är mest känd, eller ökänd, för det så kallade ”barnmordet i Betlehem”, där han beordrade att alla pojkar under två skulle dödas. Denna otäcka händelse förekommer bara i Matteuseva­ngeliet. Det nämns inte i något av Bibelns andra evangelier och inte heller i andra judiska skrifter. Dagens historiker är därför osäkra på om det verkligen har hänt.

En möjlig slutsats är att Herodes, trots sin position som både despot och tyrann, förmodlige­n inte var mer ”ond” än andra härskare på den tiden.

 ??  ?? Det sägs att Herodes beordrade att alla pojkar i Betlehem skulle dödas.
Det sägs att Herodes beordrade att alla pojkar i Betlehem skulle dödas.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden