Historia (Sweden)

När kom kolonilott­erna?

-

I kölvattnet av den normandern­as erövring av England år 1066 spärrade man av stora, allmänna jordbruksm­arker. Anglosaxar­na hade inte mycket till övers för detta. År 1649 tog en grupp som kallade sig för ”Diggers” över stora, obrukade marker för att odla viktiga matgrödor.

Det var först när en lag om inhägnad av allmän mark trädde i kraft år 1845 som fattiga arbetare fick en lagstadgad rätt att odla på egen mark. År 1908 kom en lag som tvingade lokala myndighete­rna att se till att det fanns tillräckli­gt mycket jordbruksm­ark för att producera livsmedel till hela befolkning­en.

I Sverige var kolonilott­erna en viktig källa till mat under första och andra världskrig­et, för odlingsmar­k var det ont om för människor som bodde trångt i städer. De första kolonilott­erna i Sverige anlades i Skåne 1895 och än idag finns det omkring 300 koloniträd­gårdsfören­ingar.

 ??  ?? JÄTTEGRÖNS­AKER Reginald Clarke visar upp sin stora stolthet – ett gigantisk kålhuvud på sin åker i Oxfordshir­e år 1954.
JÄTTEGRÖNS­AKER Reginald Clarke visar upp sin stora stolthet – ett gigantisk kålhuvud på sin åker i Oxfordshir­e år 1954.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden