Historia (Sweden)

VEM UPPFANN LEMONADEN?

-

Det råder viss oenighet om när man började använda citron i mat och dryck. Citronträd­et härstammar förmodlige­n från Indien eller Kina, men det finns ingen dokumentat­ion om när trädet kom till Medelhavet. Citroner förekommer kanske på romersk mosaik, men det kan också vara suckat.

Citronträd odlades förmodlige­n i Arabien under medeltiden, medan den äldsta bevarade beskrivnin­gen av citrondryc­k har sitt ursprung i Egypten under korstågen. Under tudortiden i England var citronsaft och vinsten ingrediens­er i en medicinsk huskur som kallades ”Water Imperial”. Denna brygd var i flera århundrade­n känd för sina läkande egenskaper.

Samuel Pepys var en av många i London på 1660-talet som uppskattad­e den nya, uppfriskan­de drycken från Frankrike: söt citronsaft blandad med honung och vatten.

Bubblorna tillkom först år 1767, då den brittiska kemisten Joseph Priestley upptäckte hur man tillsatte kolsyra i vatten. Denna teknik antogs senare av Johann Jacob Schweppe, som på 1790-talet började producera soda. År 1833 hade både ginger ale och lemonad med kolsyra blivit populär som

förfriskni­ng.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden