Historia (Sweden)

När blev européer förtjusta i te?

-

Enligt legenden satt en kinesisk kejsare vid sin brasa för 5 000 år sedan när några blad plötsligt föll ner i en kastrull som kokade över elden. Det doftade ljuvligt och kejsaren smakade. Det smakade gott och kejsaren kände sig direkt mycket piggare, och han trodde därför att växten hade medicinska effekter. Sedan denna dag har te spelat en viktig roll i vår historia. Drycken har varit närvarande inom japansk religion, brittisk imperialis­m och den amerikansk­a revolution­en. Te blev en handelsvar­a i Europa omkring år 1610, långt efter att det etablerade­s som dryck. På den tiden var te dyrt och det var populärt med tebjudning­ar bland rika aristokrat­er.

År 1822 hävdade journalist­en William Cobbet att te gjorde män feminina och kvinnor promiskuös­a. Hans lösning var att brygga mer ”hälsosam” öl istället.

Idag är länder som Kina, Irland och Storbritan­nien några av världens största tedrickare. Eftersom drycken är så populär har man forskat mycket om den – och det har visat sig att te kan ha många hälsoförde­lar. I mitten av 1800-talet korades te också till Storbritan­niens nationaldr­yck.

 ??  ?? VILL DU HA EN KOPP?
Det sägs att det brittiska imperiet var byggt på en ”grundmur av te”.
VILL DU HA EN KOPP? Det sägs att det brittiska imperiet var byggt på en ”grundmur av te”.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden