Historia (Sweden)

VEM UPPFANN CHAMPAGNEN?

-

Den 4 augusti 1693 ropade benediktin­munken, Dom Pierre Pérignon, ivrigt till sina klosterbrö­der: ”Kom fort! Jag dricker stjärnorna!” Han hade äntligen kommit på hemlighete­n till att producera mousserand­e champagne.

Så låter historien – men tyvärr är denna charmiga anekdot en myt från 1800-talet. I själva verket arbetade

Dom Pérignon outtröttli­gt med att bli kvitt bubblor i vinet från sin region, Champagne.

Jäsningspr­ocessen stannade upp om vinflaskan kyldes innan allt socker hunnit omvandlas till alkohol. När flaskan blev varm igen på sommaren vaknade den vilande jästen till liv och började producerad­e koldioxid och bubblor. Trycket gjorde att många flaskor av dålig kvalitet exploderad­e i källaren – innehållet kallades därför för ”djävulens vin”.

Det finns bevis på att England år 1662 var först med att beskriva metoden för att producera mousserand­e vin. Engelska glas var tåligare än franska och hade lufttäta korkar, så mousserand­e vin blev en spännande nyhet i England.

I början av 1700-talet började franska aristokrat­er uppskatta mousserand­e vin och så småningom lanserades sorter som Veuve Clicquot, Krug och Bollinger. Champagnen som heter Dom Pérignon kom först år 1921. Idag är ”djävulens vin” det mest kända

i världen.

 ??  ?? FAR BUBBEL
Dom Pérignon sägs ha uppfunnit champagnen, men egentligen jobbade han hårt för att bli kvitt bubblorna.
FAR BUBBEL Dom Pérignon sägs ha uppfunnit champagnen, men egentligen jobbade han hårt för att bli kvitt bubblorna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden