Historia (Sweden)

HAR BRITTERNA ALLTID VARIT STORSUPARE?

-

Man producerad­e och konsumerad­e alkohol i def lest aj or db ru ks samhä ll enoch Storbritan­nien var inget undantag. Man har hittat spannmålsr­ester som man bryggde öl med på keramik från år 3000 f.Kr. År 100 e.Kr. noterade många författare från medelhavso­mrådet att folket i norra Europa hade en förkärlek till ”jäst säd”, som de påstås ha druckit i mängder. Medan grekiska och romerska samhällen drack vin till maten – något som fortfarand­e är vanligt i länder som Frankrike och Italien – kretsade den nordeurope­iska kulturen mer kring gemensamma festmåltid­er med säd i centrum, inte druvor.

Kornbasera­t ”keltiskt öl” var välkänt i hela romerska riket, medan brittiska kungar från år 100 e.Kr. stoltserad­e med korn på sina mynt som en symbol för rikedom.

Alkoholens hade en ganska stor betydelse för romarna i Storbritan­nien. I ett gammalt brev från Vindolanda (ett fort

nära Hadrianus mur) står det: ”Mina medsoldate­r har ingen öl. Vänligen skicka.” Med de krigande germanska samhällena som dominerade Storbritan­nien under den post-romerska perioden blev den redan höga alkoholkon­su mt io nenän nu högre. Detta bidrog i sin tur till övertygels­en att fenomenet fylla var typiskt brittiskt.

 ??  ?? SKÅL!
Romarna smuttade på vin medan britterna föredrog öl.
SKÅL! Romarna smuttade på vin medan britterna föredrog öl.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden