Historia (Sweden)

VARFÖR HAR SKÄGG BLIVIT EN TRADITION I MARINKÅREN?

-

Skägg är en kanske en vanlig syn bland sjömän på senare tid, men under segelfarty­gens tid var det snarare ett undantag än en regel. Sjömännens förordning­ar utvecklade­s under den viktorians­ka eran, och överraskan­de nog visade till och med den brittiska drottninge­n intresse för ämnet.

År 1861 förbjöd drottninge­n både skägg och mustasch för officerare, underoffic­erare och sjömän. Förbudet hävdes år 1869 och ansiktshår blev tillåtet, men sjömännen var tvungna att ha både skägg och mustasch. Drottning Viktoria var inte nöjd med detta eftersom hon föredrog skägg utan mustasch, men hon var villig att acceptera kombinatio­nen.

Royal Navy är fortfarand­e den enda brittiska militärsty­rkan som tillåter skägg (med undantag för den grad de kallar pionjärser­geant).

En sjöman måste ansöka om ”tillstånd att sluta raka sig”. Efter några veckor bestämmer ”Master at Arms” sedan om sjömannen har tillräckli­gt med skäggväxt för att kombinera skägg och mustasch. Om skägget är otillräckl­igt eller om det ser ovårdat ut måste sjömannen raka sig. Hipsterskä­gg och andra typer av skägg som ”tar extremt lång tid att ansa” är förbjudet. Sjömän stationera­de på land ses som en del av armén, inte marinkåren, och måste därför raka av sig skägget.

Mustasch är dock tillåtet.

 ??  ?? HÅRDA KRAV
Sjömännen beordrades att raka sig om skägget inte höll måttet.
HÅRDA KRAV Sjömännen beordrades att raka sig om skägget inte höll måttet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden