Historia (Sweden)

Fanns det verkligen möss i perukerna?

-

Fylliga, pudrade peruker blev populära i slutet av 1600-talet – men bara för män. Den (något) mer naturliga ”pompadourf­risyren”, uppkallad efter franska kung Ludvig XV:s älskarinna, lade grunden till de enorma peruker som vi idag förknippar med rokokoeran och barocken.

Perukerna var ofta gjorda av människohå­r blandat med hästhår och en ram av ståltråd. Pomada och puder (bland annat mjöl) såg till att även de mest fantasiful­la skapelsern­a höll fram till nästa frisyr – och de flesta peruker gjordes om ofta.

Kvinnorna vid det franska hovet tävlade med varandra om att vara trendigast, men satiriker och tecknare älskade stilen så det är svårt att veta exakt hur fantasiful­la kreationer­na verkligen var.

Den berömda ”fartyg-i-håret”-frisyren kan mycket väl ha varit en riktig frisyr. Det vi vet är att dessa peruker inte var särskilt hygieniska och det bodde många insekter i peruken. Det är dock osannolikt att en mus skulle kunna leva i en peruk utan att personen som bär peruken märkte det. Men en peruk längst in i en garderob kan ha varit ett mysigt bo för en musfamilj – komplett med puder och fet pomada som lördagsgod­is.

 ??  ?? VOLUMINÖS TOPP Kvinnorna använde en speciell kli-pinne för att klia sig under sina smutsiga peruker.
VOLUMINÖS TOPP Kvinnorna använde en speciell kli-pinne för att klia sig under sina smutsiga peruker.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden