Historia (Sweden)

Varför bar Elvis byxdress?

-

Under sin korta sejour i armén mellan 1958 och 1960 blev Elvis Presley intressera­d av kampsport, särskilt karate. Hans scensparka­r kom från ett svart bälte, och det enda problemet var att hans tröja åkte upp hela tiden. Det var dessutom svårt för publiken som satt på de sämre, billigare, platserna att se ”Kungen” om han bar svarta kläder. Han tyckte också att han hade en lång nacke och försökte därför dölja den.

I slutet av 1960-talet bad Elvis sin kostymdesi­gner, Bill Belew, att skapa något som passade hans show, fansen på bakersta raden och den inbillade fula nacken. I början var Elvis vita byxdress av ullgabardi­n (lycra fanns inte på den tiden) relativt enkel, med en hög krage (inspirerad av Napoleons kläder), smal midja och styva utsvängda byxor som framhävde hans ben när han sparkade.

När Elvis midja blev större smyckade Belew kostymerna med paljetter och kläder för att åskådarna skulle distrahera­s av annat än Elvis mage. Elvis största fans känner kläderna som Aloha, Peacock, Tiger, American Eagle och många fler. Det kostade en förmögenhe­t att tillverka byxdresser­na och värdet har inte minskat sedan dess.

2014 sålde butiken Sothebys dräkten Peacock med Elvis svettfläck­ar för 245 000 dollar – trots att blixtlåset var trasigt …

 ??  ?? JUVELPRYDD DRESS ”Kungens” kännetecke­n var en byxdress med paljetter.
JUVELPRYDD DRESS ”Kungens” kännetecke­n var en byxdress med paljetter.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden