Historia (Sweden)

Varför började skottarna bära kilt?

-

Kilten är inte unik för Skottland. Tunikor var vanliga plagg under antiken, men under medeltiden förknippad­es de med enkla och primitiva kulturer.

Höglandskl­anerna i Skottland bar ett slags stort, skotskruti­gt tygstycke som de fäste med ett bälte runt midjan så att plagget blev både en kjol och en överdel. I lågländern­a tyckte folk att dräkten visade hur primitiva högländern­a var.

Höglandskl­anerna som kämpade för

Karl Edvard Stuart år 1745 bar dräkten, men den engelska regeringen förbjöd den efter nederlaget i slaget vid Culloden. En engelsman vid namn Rawlinson utvecklade en enklare kilt. Plagget var en rutig kjol som man fäste med ett bälte i midjan och var avsedd för arbetarna på hans järngjuter­i i Glengarry.

Britterna antog kilten till sina skotska regementen för att integrera den skotska kulturen i den brittiska armén. Kilten blev officiellt godkänd år 1822 när Georg IV bar den i Edinburgh. Tartan var ett populärt mönster, men idén om särskilda tartans för varje enskild klan är i huvudsak ett viktorians­kt påfund.

 ??  ?? KLANMÖNSTE­R Kilten är inte så traditione­ll som du kanske tror – inte heller det man brukar ha på sig under …
KLANMÖNSTE­R Kilten är inte så traditione­ll som du kanske tror – inte heller det man brukar ha på sig under …

Newspapers in English

Newspapers from Sweden