Historia (Sweden)

Vem uppfann paraplyet?

-

Paraplylik­nande saker har använts för att skydda människor från solen i evigheter. Ristningar från Assyrien visar parasoll med runda tyger monterade på en stolpe så tidigt som 1300 f.Kr. Parasoll dök upp i Kina på Jesus tid och det hopfällbar­a parasollet – som var lättare att bära – uppfanns förmodlige­n på samma plats runt år 1270.

Paraplyet kom inte till Europa förrän på slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet, förmodlige­n med persiska affärsrese­närer och diplomater på besök. Ordet ”paraply” användes först i Italien omkring år 1610 för att beskriva en speciell typ av parasoll av dyrt silke dekorerat med guld- eller silvertråd.

Snart ökade efterfråga­n på paraplyer som inte bara kunde skydda människor från solen, utan även regn. 1637 köpte kung Ludvig XIII av Frankrike det första vattentäta paraplyet, men tyvärr finns det inga uppgifter om vem som tillverkad­e det. Kungens paraply bestod av tungt silke och doppades i olja för att skydda monarken från nederbörd. När det hopfällbar­a paraplyet uppfanns av Marius de Paris år 1715 var paraplyet redan en modeaccess­oar för kvinnor. Männen fortsatte att bära hatt fram till 1800-talet.

 ??  ?? GE MIG LÄ Det första hopvikbara paraplyet uppfanns i Kina på 1200-talet.
GE MIG LÄ Det första hopvikbara paraplyet uppfanns i Kina på 1200-talet.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden