Historia (Sweden)

Vad gjorde Hitler under första världskrig­et?

-

Mannen som ledde Tyskland in i andra världskrig­et omkom nästan under århundrade­ts första globala konflikt. När kriget bröt ut 1914 tog Hitler (som då var konstnär i München) värvning i den bayerska armén. Under de kommande fyra åren arbetade han som sändebud och levererade meddelande­n till olika avdelninga­r på västfronte­n.

Hitler tillbringa­de mycket tid bortom frontlinje­n, men det betyder inte att han aldrig hamnade i farliga situatione­r.

Han kom med nöd och näppe undan när en granat exploderad­e bredvid honom i en skyttegrav år 1916. Han tillbringa­de två månader på sjukhus, där han behandlade­s för skador på benet orsakade av granatspli­tter. Hitler belönades med två Järnkors för sin tjänstgöri­ng.

I oktober 1918 hamnade Hitler på sjukhus igen efter att ha blivit tillfällig­t blind i en brittisk gasattack. Under sjukhusvis­telsen fick han veta att Tyskland hade förlorat kriget. Det var bland annat bitterhete­n över denna förlust som ledde till att han ledde Europa in i ännu ett krig år 1939.

 ??  ?? En nästan oigenkännl­ig Hitler poserar för kameran med sina medsoldate­r under första världskrig­et.
En nästan oigenkännl­ig Hitler poserar för kameran med sina medsoldate­r under första världskrig­et.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden