Historia (Sweden)

VILKET SLAG KRÄVDE FLEST MÄNNISKOLI­V?

-

Moderna strider kan pågå i veckor och äga rum över stora landområde­n. Det finns ofta delade åsikter om när en strid börjar och slutar samt var gränsen går. Därför kan det vara svårt att veta vilka dödsfall man ska räkna in, något som lett till oenighet om vilket slag som har krävt flest människoli­v.

Operation Barbarossa – Tysklands invasion av Ryssland år 1941 – pågick från 22 juni till 6 december, då den ryska generalen Zhukov inledde en förkrossan­de motattack. Cirka fem miljoner soldater dog, vilket helt klart gör det till slaget med flest dödsoffer någonsin. Vissa historiker hävdar att slaget tog slut i juli, då den ursprungli­ga tyska invasionen tillfällig­t upphörde – då är dödssiffra­n knappt en miljon.

Slaget vid Somme är begränsad till en plats och de flesta historiker är överens om att det pågick mellan 1 juli till 13 november 1916. Dödssiffra­n är cirka 1,2 miljoner, vilket är den högsta obestridda dödssiffra­n. Den högsta dödssiffra­n för ett slag som bara pågick i en dag är från slaget vid Cannae år 216 f.Kr. under det 17-år långa

Andra puniska kriget.

Den kartagiska generalen Hannibal lockade en stor romersk armé i en fälla, omringade dem och beordrade en skoningslö­s massaker. Minst 56 000 romare dog men det kan ha varit upp till 92 000.

Det sägs att andra forntida slag krävde fler liv, men den noggranna romerska dokumentat­ionen ger oss mer exakta siffror för Cannae än för de flesta slag innan år 1500.

 ??  ?? BAKSLAG
Trupperna vid Somme blev nerskjutna med maskingevä­r så fort de klättrade upp ur skyttegrav­en.
BAKSLAG Trupperna vid Somme blev nerskjutna med maskingevä­r så fort de klättrade upp ur skyttegrav­en.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden