Historia (Sweden)

ANVÄNDE MAN NARKOTIKA PÅ 1500-TALET?

-

Nya analyser av lerpipor som hittats i närheten av William Shakespear­es hus visar att de innehöll spår av droger – vilket har lett till att media spekulerar i om hans fantasi stimulerad­es av narkotika. Med det sagt så var det bara två av tjugofyra pipor som innehöll spår av kokabuske, en växt som var mycket sällsynt i England på 1500-talet. Kokabladen användes för att framställa kokain på 1800-talet och inkafolket i Peru använde bladen både som stimuleran­de medel och läkemedel. Men spanjorern­a var inte intressera­de av att introducer­a bladen för européerna. Det var vanligare att importera hampa, men växten användes främst för att producera hampakläde­r och rep – inte joints.

I slutet av 1500-talet och början på 1600-talet föredrog man alkohol och tobak som berusnings­medel. Det faktum att cannabis och hallucinog­ena muskotnött­er hittades i tobakspipo­r kan tyda på att vissa människor rökte på, men det finns inga skriftliga bevis på att det var vanligt. När det gäller Shakespear­e är bevisen dock misstänkta – hög eller inte hög, det är den stora frågan!

 ??  ?? RÖKTE SHAKESPEAR­E PÅ Det är fullt möjligt att Barden var hög när han skrev några av sina verk – kanske ”En midsommarn­attsdröm”.
RÖKTE SHAKESPEAR­E PÅ Det är fullt möjligt att Barden var hög när han skrev några av sina verk – kanske ”En midsommarn­attsdröm”.
 ??  ?? UPPFYLLD PROFETIA Profeten Eli förutspådd­e ett hemskt öde för Jisebel.
UPPFYLLD PROFETIA Profeten Eli förutspådd­e ett hemskt öde för Jisebel.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden