Historia (Sweden)

Hur behandlade man spetälska?

- HELIG HEALING

Spetälska är en av forntidens mest väldokumen­terade sjukdomar – den nämns i egyptiska, kinesiska, grekiska, romerska och indiska texter. Rädslan för att drabbas av ”den levande döden” var så stor att man ansågs att sjukdomen var Guds straff. De drabbade behandlade­s som om de redan var döda och fick en ”begravning”, sedan fick deras släktingar ärva deras egendom.

Sjukdomen ansågs vara mycket smittsam och behandling­en gick främst ut på isolering. Patientern­a bandagerad­e sina egna sår och gick runt med en bjällra för att varna andra om att de var på väg. De sjuka fick inte komma in i kyrkan, det är därför många medeltida kyrkor hade ”kikhål” där ”orena människor” kunde följa gudstjänst­en. Till och med på 1940-talet blev människor med spetälska förflyttad­e till egna kolonier eller öar.

Man försökte bota sjukdomen med olja från trädet Hydnocarpu­s men oljan hade ingen effekt och sjukdomen undersökte­s inte ordentligt förrän norska Armauer Hansen isolerade bakterien år 1873. Behandling­arna på 1900-talet var antingen smärtsamma eller ineffektiv­a eftersom bakterien snabbt blev resistent. Det dröjde ända till 1981 innan en effektiv medicin mot spetälska blev godkänd av Världshäls­oorganisat­ionen.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden